14 Ноември, 2011 16:08 906 1

Първанов преговоря за газ от Азербайджан

  • георги първанов-
  • азербайджан-
  • газови доставки

Очаква, че Плевнелиев ще надгражда двустранните отношения

Никак не бих ревнувал, ако моят наследник г-н Плевнелиев дори е по-активен в отношенията с президента Алиев, напротив – бих приветствал това. Това заяви президентът Георги Първанов на съвместна пресконференция с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Високо ценя нашите лични отношения и трябва да кажа, че нашите приятелски отношения дадоха тон, зададоха модел, в междудържавните отношения, който беше поет от всички институции – изпълнителната власт, парламента, каза още Първанов. Много важно е това, че отношенията ни са не само като приятели, а и са делови, изпълнени са със съдържание, каза президентът Първанов. Оптимист съм за бъдещето на нашите отношения, самият аз ще подпомагам развитието им, макар и в друго качество, обеща той.

Оптимист съм, защото виждам, че тази щафета, която подаваме като президенти, се поема от правителствата. Нашият министър на икономиката, за втори път в рамките на един месец е тук. Нещата са реални, обсъждат се конкретни теми. Оптимист съм, защото се отива на преки контакти на бизнес ниво, на ниво – отделни фирми. Очаквам още в рамките на настоящата визита да имаме резултати, подчерта Георги Първанов. По думите му тази динамика трябва да се запази с ангажиментите на президентската институция в България. „Аз вярвам, че това, което моят наследник г-н Плевнелиев обеща, ангажира се да има надграждане, се отнася и за Азербайджан“, заяви още той.

Енергетиката, е онази сфера, която играе огромна роля в нашите отношения и ние постоянно провеждаме срещи и преговори в тази област, заяви, от своя страна, президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Отношенията на нашите страни се развиват прекрасно, често се срещаме. Политическите ни отношения са на много високо равнище и всички тези срещи, които провеждаме, са резултат на тези прекрасни отношения, посочи той.

Трябва да направим този малък пробив в диверсификацията на енергийните доставки за България чрез доставките на природен газ от Азербайджан. Това е част от по-голямата идея за диверсификация, изтъкна Георги Първанов. На такива форуми често припомняме за онзи един милиард кубически метра природен газ, който сме договорили преди няколко години, и за който вече може да мислим как ще се задвижи чрез построяването на междусистемните връзки Гърция-България и Турция-България.

Бих изразил очакването такива мощни фирми да имат достъп на българска територия. Това е част от голямата идея за диверсификацията, ние трябва да направим един по-малък пробив, да покажем на Европа как може да стане и след това - как ще стане в рамките на южния газов коридор, каза българският държавен глава. По думите му – за да се осъществят доставките на природен газ - много зависи и от това - какво правим на българска територия, както и от сътрудничеството с Азербайджан, за да получаваме количества.

Приветствам договореностите между Азербайджан и Турция, които създават предпоставки за ускоряване на получаването на газ за България, каза президентът. Колко и в какви количества – ще преценят в МИЕТ, те ще направят разчетите - какво е необходимо, каза Първанов. „Мога да се произнеса и по темата за цените, но това ще означава, че съвсем грубо съм настъпил в територията на изпълнителната власт и на самите фирми, цените ще се договарят между самите фирми”, каза държавният глава.

Би било добре, в европейските институции и в европейските държави-членки на Евросъюза да се помисли за един статут на Азербайджан като привилегирован партньор, заяви Първанов. По думи му този статут не е просто формат, в който може да се води диалог за енергийната сигурност, а формат, в който може да се обсъжда транспортното и икономическо взаимодействие и сигурността, като цяло. "Азербайджан е една много важна брънка от веригата, която създаваме – демократичните нации и народи – за сигурност на всички. Предизвикателствата са общи за страните от ЕС и партньорите на ЕС и решения трябва да се търсят с нови, по-модерни форми. Надявам се, когато Евросъюзът преодолее своите вътрешни проблеми, да се намерят тези разумни работещи и перспективни решения", заяви българският президент.

В присъствието на двамата държавни глави бяха подписани двустранни документи в областта на социалната политика, класифицираната информация и между външните министерства на двете страни. Сред подписаните споразумения са Договор за сътрудничество в обучението и изследванията между Университета за национално и световно стопанство в Република България и Азербайджанския държавен икономически университет, Меморандум за сътрудничество между Дипломатическия институт към МВнР на Република България и Азербайджанската дипломатическа академия, Меморандум за сътрудничество между Министерството на труда и социалната политика на Република България и Министерството на социалната защита, труда и населението на Азербайджанската република, Споразумение между Правителството на Република България и Правителството на Азербайджанската република за обмен и защита на класифицирана информация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доктора

    0 0 Отговор
    пълен смешник.кой го пита за нещо изобщо.циба у перник.да не забравиш и баба зорка.