21 Септември, 2011 18:33 984 0

Доставяме газ от Азербайджан

  • азербайджан-
  • газ-
  • набуко-
  • трайчо трайков

Има азерски газ за България извън количествата, предвидени за Набуко. Това увери президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който се срещна с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Трайков е на посещение в Азербайджан в рамките на обиколка в страни от Каспийския регион, съобщиха от енергийното ведомство.

Основна тема на разговора беше възможността за доставка на азерски природен газ за България. Страната ни може да получава 1 млрд. куб. м годишно, което ще стане възможно след изграждането на междусистемните газови връзки с Турция или Гърция.

"Осъществяването на този проект е важно за България, защото диверсифицира маршрутите и доставките на природен газ за страната ни", подчерта Трайков. Той акцентира върху важността на проекта за енергийната сигурност на региона и на цяла Европа и ролята, която може да има формирането и провеждането единната европейска политика в енергетиката във взаимоотношенията с трети страни.


Според Илхам Алиев най-логичният път на азерския газ за България минава през Турция. В момента Азербайджан води преговори с югоизточната ни съседка за условията на транзитиране на количества природен газ през нейна територия. След сключването на транзитното споразумение газът за страната ни ще е налице, категоричен бе Алиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА