26 Декември, 2011 13:41 978 1

Турция и Азербайджан подписаха за нов газопровод

  • турция-
  • азербайджан-
  • газопровод

Тръбата ще доставя 10 млрд. куб.м. азерски газ за европейските пазари

Турция и Азербайджан подписаха споразумение за строителството на газопровод, който ще доставя 10 милиарда куб.м. азерски газ за европейските пазари от 2017 г., съобщава Анадолската агенция.
Договорът за изграждането на Трансанадолския газопровод на стойност 5 милиарда долара (3,8 милиарда евро) беше подписан от турския министър на енергетиката Танер Йълдъз и неговия азерски колега Натик Алиев.

Съгласно документа азербайджанската държавна петролна и газова компания ГНКАР  и турските газова компания "Боташ" и петролната ТРАО ще бъдат първите участници в консорциума за тръбопровода, който ще бъде отворен и за други участници.

Предвижда се газопроводът да доставя 6 милиарда куб.м. газ за Турция.

Сделката се подписва на фона на усилията на Европейския съюз да изгради газопровода "Набуко" през Турция, който се бори да намери доставчик на суровина. Този тръбопровод трябва да доставя "синьо гориво" от Каспийския регион и да намали зависимостта на европейските държави от Русия.

Газовите запаси на Баку в Каспийско море са от изключителна важност за успеха на плановете на ЕС, които включват изграждането на няколко тръби за тяхната доставка.

Проектът за газопровод на Москва "Южен поток", който ще доставя газ за Европа през Черно море и България, трябва да бъде готов до 2015 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дорн дьорд

    0 0 Отговор
    Колкото повече доставчици за Европа ,толкова по голяма конкуренция и съответно по ниски цени.Сега остава да се разширят и тръбите между Италия и Либия, която разполага с огромни запаси от синьото гориво и Европа ще може да си отдъхне от големия изнудвач Русия. Е, вярно е че южния поток става излишен ,но ползите от него за България са много ,много спорни !