15 Ноември, 2011 12:08 715 0

Рекорд на европарите през 2012 г.

  • томислав дончев-
  • европари-
  • европейски средства-
  • министър
Рекорд на европарите през 2012 г. - 1
Снимка: БГНЕС

През 2012 година ще са рекордни средствата от обема европейски пари – 4,5 милиарда лева. Това съобщи  отговорният за европейските фондове министър Томислав Дончев.

Обемът е два пъти по-голям от 2011 година, като нашата цел е той да се удвоява не от предната година, а от целия период, заяви Дончев. Той даде за пример 2010 година, когато са усвоени 400 милиона лева и 2011 година – 1,5 милиарда лева. Тези средства, от 2012 година, ще бъдат 5,6% от БВП, което е рекордно.

От днес вече електронно могат да се подават проекти от бенефициентите не само по оперативна програма "Техническа помощ", но и по "Човешки ресурси", "Регионално развитие". Това не само създава по-голяма помощ и прозрачност за бенефициентите, но ги улеснява максимално. Министър Дончев е убеден, че до месеци за всички програми, хартиеното подаване ще бъде прецедент.

Като разпределение за догодина по финансиране на оперативните програми - 1,4 млрд. по ОП "Транспорт", 713 млн. по "Регионално развитие", 583 млн. по "Развитие на човешките ресурси", 713 млн. по "Околна среда".

Министърът е категоричен, че едно от най-важните неща е вътрешната дисциплина, която не разрешава да се нарушава темпа за усвояване на средствата. В този смисъл е много важна 2012 година, за да не се превърне 2013 година в критична по отношение на огромния обем пари, които трябва да бъдат усвоени. Кофинансирането ще бъде 900 млн., като членският внос на България е малко над 800 млн., завърши министърът.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА