Last news in Fakti

17 Ноември, 2011 08:50 803 0

Николай Младенов: Правосъдието ни е основен проблем с ЕС

  • николай младенов-
  • правосъдие-
  • шенген-
  • ес
Николай Младенов: Правосъдието ни е основен проблем с ЕС - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Имаме проблем с българското правосъдие, ако го решим ще решим други проблеми на България в Европейския съюз. Това заяви пред „Здравей, България“ по Нова телевизия външният министър Николай Младенов.

Коментирайки проблемите на България с Финландия, която първоначално се противопоставяше не приемането ни в Шенген, а сега допусна, че това може да стане на два етапа, министър Младенов припомни една измамна схема от преди няколко години. Тогава недобросъвестни български граждани са открили „дупка“ във финландските закони и са се възползвали от нея.

Те са се представили за политически бежанци, получавали са пари от финландската държава и с това са отнемали възможността на истински нуждаещи се хора да получат този статут. В Хелзинки са разбрали за измамната схема и са променили законите изцяло. Сега тя вече не съществува, но това е нанесло големи щети на образа на България в чужбина.

Негативен образ на България в Латинска Америка нанасят българските наркотрафикантите. Николай Младенов заяви, че около 400 българи в момента се намират в затвори в Южна Америка за трафик.

Той смята, че през изминалите 20 години е направено много малко, за да се създадат нормални връзки с тези държави и заловените там българи да имат право на екстрадиране и излежаване на присъдата си в родината.

Николай Младенов е категоричен, че не може да има никаква сравнение между случая с българските медицински сестри в Либия, които бяха държани като заложници от режима на полковник Муамар Кадафи, и ареста на Гълъбин Боевски, в който бяха открити голямо количество кокаин.

"Абсурдно е да се свързва, защото Бразилия е демократична държава, която има правораздаване, на което ние имаме доверие", заяви външният ни министър и добави: "Това, което правим по случая, работим прекрасно със семейството, адвокатите, Олимпийския комитет, за да може да се придвижи процесът напред и да се стигне до решение". Министър Младенов заяви, че е разговарял със своя бразилски колега по случая.

Външният министър коментира и сагата с дипломатите бивши служители на комунистическата ДС. "Говорим за смяна на около 40 посланика, които попадат под ударите на закона /част от тях са бивши агенти, а на други им изтича мандата - бел.ред./. С президента Росен Плевнелиев вече сме разговаряли по тази тема. Мисля, че в първите дни след встъпването му в мандат ще задействаме тази процедура", за смяна на посланиците, каза той.

Николай Младенов заяви, че в периода от края на януари ще започне процедурата. Конкретните имена ще бъдат съобщение, когато бъдат одобрени. Единствено, министър Младенов искам да видя по-голяма присъствие на жени в техните редици, защото България е една от страните, в които участието на жените е малко. "Срам ме е", добави той.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА