Last news in Fakti

18 Ноември, 2011 15:18 723 2

Президентът може да наложи вето за пенсиите

  • първанов-
  • президент-
  • вето-
  • пенсии
Президентът може да наложи вето за пенсиите - 1
Снимка: Факти.бг

Президентът Георги Първанов не изключи възможността да наложи вето върху планираното вдигане на възрастта за пенсиониране. Преди мярката ще има консултации със синдикатите, стана ясно от думите на държавния глава пред журналисти, като му предстои да се запознае и с мотивите на пенсионните промени.

Намерението за вдигане на годините и стажа за пенсия Първанов разчете като „бюджетна кръпка без дългосрочен ефект“ и непредсказуемост на управлението и социалната политика, която щяла за подкопае доверието към държавността у хората, синдикатите и работодателите.

Преди два дни финансовото министерство предложи предложи още от догодина да се вдигне с една година възрастта за пенсиониране на мъжете и жените. Увеличението беше планирано за 2021 г. и беше обсъждано със социалните партньори през миналата година, но развитието на икономиката и на дефицита показва, че е много плаха реформата и са необходими доста по-решителни и сериозни стъпки.

Държавният глава е на мнение, че подобни промени трудно могат да бъдат приети и изрази съмнения да доведат до съществена промяна на приходите в бюджета. 

Първанов е скептичен и за социалния диалог между кабинета, синдикати и работодатели, който от две години се движил на ръба на бръснача.

Първанов изрази съжаление за разбиването на организация, която в предишните години се е утвърдила като важен стълб на морала и на правилата в публичното и медийното пространство. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MAX

    1 0 Отговор
    Е сега Първанов поне от време на време се опитва да наложи вето над някое намерение на ГРЕБ. Но Роската Плевненлиев като земе поста няма да има нито едно вето!
  • 2 Явор Иванов

    0 0 Отговор
    Първанов защо пъчи перки за последно, ами не си ходи в партийката, която си създаде?