Last news in Fakti

22 Ноември, 2011 21:39 1 488 0

Борисов: Дянков избърза за пенсиите

  • борисов-
  • пенсии-
  • бдж

Премиерът няма да се меси в стачката на железничарите

Борисов: Дянков избърза за пенсиите - 1
Снимка: БГНЕС

Министър Дянков има пълната ми подкрепа и доверие, но малко избърза с обявяването на пенсионната реформа, каза премиерът Бойко Борисов. „Това подлежи на разговори, на дебат”, допълни премиерът. Утре му предстои среща със синдикатите, потвърди Борисов казаното днес в Народното събрание след срещата с ПП ГЕРБ на президента на КНСБ Пламен Димитров, предаде БГНЕС.

Според Борисов "пенсионната система ще оцелее само още 2-3 години, ако не се реформира". "Ако продължим в тази лъжа, можем още 2-3 години да изкараме", подчерта Борисов и допълни, че след този период държавата ще опре до помощта на Международния валутен фонд и той ще наложи вдигане на пенсионната възраст, уволнения в публичния сектор и намаления на държавни заплати. "Така е конструирана пенсионната система, че или трябва да продължим да я субсидираме със средства от Републиканския бюджет, или трябва да я сменим", каза още Борисов. Премиерът призна, че има 1.2 млн. души в сивия сектор, които не плащат здравни осигуровки, а в същото време държавата харчи милиарди за здравеопазване.

В неделя Борисов предупреди с „жълт картон” социалния министър Тотю Младенов, тъй като не се справил да обясни се налага вдигане на пенсионната възраст. Самият Младенов заяви, че оставката му е най-лесното нещо, но би било безотговорно, защото трябвало да се прави реформата и да се възстанови социалния диалог след напускането на синдикатите от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По повод обявената за 24 декември стачка в БДЖ Борисов заяви, че няма да се намеси, за да я спре. Според нея, ако не се оздрави компанията, всички ще останат без работа, а и ще трябва да върнат 800-те милиона лева задължения на БДЖ, подчерта премиерът.

Борисов присъства на Общото събрание на КРИБ, което се проведе днес.

Генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев влезе в ръководството на КРИБ. Другите нови членове на УС са Пламен Бобоков, съсобственик в "Монбат" и Миролюб Столарски, собственик на транспортната компания "Карат С" и шеф на Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт. Кандидатурата на Валентин Златев беше издигната от Левон Хампарцумян.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА