Last news in Fakti

24 Ноември, 2011 19:17 808 0

КС ще гледа делото за касиране на изборите

  • кс-
  • избори-
  • президент-
  • касиране
КС ще гледа делото за касиране на изборите - 1
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество жалбата за касиране президентските избори, стана ясно от съобщение на сайта на съда. Зад искането застанаха 71 депутати, които оспорват победата на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. В подписката се включиха народни избраници от БСП, ДПС и „Атака“.

Те твърдят, че вотът е протекъл при груби нарушения на Конституцията и Изборния кодекс в условията на лоша организация на изборите 2 в 1, законово необосновано удължаване на изборния ден, грешки и неподготвеност на избирателните комисии, недостатъци на изборните книжа.

Към искането не са приложени доказателства. „Съдът приема, че искането е допустимо и следва да бъде допуснато до разглеждане по същество“, става ясно от сайта на КС, където са посочени мотивите на допускането. 

Съдът конституира като заинтересувани страни по делото Народното събрание, Министерския съвет, министъра на вътрешните работи, министъра на регионалното развитие и благоустройството, главния прокурор, Върховния административен съд, омбудсмана, Централната избирателна комисия, новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Асенов Плевнелиев и Маргарита Стефанова Попова, Института за модерна политика, Института за развитие на публичната среда и Българския Хелзинкски комитет.

Четирима съдии ( Владислав Славов, Благовест Пунев, Цанка Цанкова и Румен Ненков) са подписали определението с особено мнение по допустимостта на искането. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА