Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 12:40 933 0

И малки партии скочиха срещу изборите

  • избори-
  • ес-
  • брюксел

Пращат протестна декларация до Брюксел

И малки партии скочиха срещу изборите - 1
Снимка: БГНЕС

Няколко партии и формации от различна част на политическия спектър, които не са представени в парламента, се обединиха в протестна декларация срещу Избори 2011 и застрашаването на демокрацията у нас. Документът ще бъде пратен единствено до европейските институции, за да ги информира за „множеството груби нарушения“ и опорочаването на изборите за президент и местна власт.

Лидерът на партията на българските емигранти „Другата България“ Божидар Томалевски обясни защо се търси само помощта на Брюксел –  към която и да е българска институция да се обърнеш, резултат няма.

Други партии, включени в декларацията, са ВМРО-НИЕ, ПП „За хората от народа“, Съюз на патриотичните сили, ПП „Нова Сила“, Движение за европейска интеграция, инициаторите за издигането на Алексей Петров за президент и други.

Всички те недоволстват от начина на съставянето на ЦИК, забранителните списъци, невъвеждането на електронното гласуване, медийното влияние, умишленото увреждане на бюлетини, удължаването на изборния ден на първи тур, полицейщината и т.н.

„Не оспорваме качествата на избрания президент и избрания кмет. Оспорваме процедурата, по които са избрани“, обобщи Томалевски. От „Нова сила“ смятат, че сме в „средновековни условия на диктатура“.

„Убедени сме, че толкова много недействителни гласове не е имало никога – около 6%“, заяви Айрет Гюрова, която бе в комитета за издигането на Алексей Петров и Николай Георгиев за изборите. 

Очакванията на малките партии са да се промени Изборния кодекс, за да се гарантират европейските и конституционните норми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА