Last news in Fakti

28 Ноември, 2011 12:00 863 0

Земеделците готови да протестират 10 дни

  • зърнопроизводители

Трактори блокираха Карловско шосе в посока изхода на Пловдив

Земеделците готови да протестират 10 дни - 1
Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводителите ще протестират и утре, и имат стачна готовност за още 10 дни. Това съобщи пред журналисти председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов. Според него изпълнението на финансовата рамка, подписана дни преди изборите, е била забравена веднага след тях. Зърнопроизводителите искат веднъж за винаги да се приемат закони, правила и ред в земеделието, за да може то да се развива устойчиво в бъдеще и да бъде конкурентноспособно на европейското.

По думите на Вукодинов веднъж завинаги трябва да спрат манипулациите, че секторът е прекалено добре. Той призна, че през последните години наистина секторът е относително добре, но не благодарение на някаква политика на правителството, а най-вече благодарение на световната конюнктура, на добрите цени, на забраната на износ в Русия и на европейското подпомагане.

Финансовата рамка от миналата година е изпълнена само в малка част в определени подсектори. Орязването на 240 млн. лева е за всичките 41 млн. декара, които подлежат на подпомагане и за всички 91 000 бенефициенти. Сред исканията на протестиращите е и всички министри да се откажат от постовете си. 

На въпрос не са ли получили най-много пари в сектора за миналата година от всички останали, така, както твърдят от правителството, Вукодинов отговори, че те са получили четири пъти по-малко от европейските си колеги и трябва да се борят на европейските пазари.

Зърнопроизводителите с трактори блокираха Карловско шосе в посока изхода на Пловдив. Те ще прочетат протестна декларация. Протестиращите са издигнали лозунги „Дянков излъга, а премиерът???”; „Колко струва министерски подпис”, „Стига лъжи” и други.

Добруджанските зърнопроизводители излязоха на протест със селскостопански машини. Земеделската техника е разположена в три точки в района – Околовръстния път на Добрич, изхода за Генерал Тошево; край село Кардам – пътната отсечка за границата с Република Румъния и на пътя Балчик-Каварна – разклона за село Топола. Към момента има около 300 земеделски машини в трите пункта, каза говорителят на Регионалния съюз на зърнопроизводителите Орлин Танев.

На част от земеделските машини са поставени плакати със следното съдържание „Истината не боли, бъдете честни”, „Земеделието не е политика, а хляб”; „Дянков е лъжец, Бойко ти какъв си?”; „Ясни правила за БГ земеделие, ние не сме чиновници”; „Дянков и честност?! Да, да, ама не”; Не убивайте българското земеделие”.

За момента няма блокирани ГКПП. Движението се извършва нормално, има пътни полицаи, които следят за реда. От гледна точка на безопасност всички стачкуващи носят светлоотразителни жилетки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА