Last news in Fakti

28 Ноември, 2011 16:00 933 2

Найденов: Зърнопроизводителите да търпят

  • земеделие-
  • фермери-
  • зърнопроизводители-
  • субсидия-
  • мзх
Найденов: Зърнопроизводителите да търпят - 1
Снимка: БГНЕС

Земеделският министър Мирослав Найденов отправи апел към протестиращите фермери да не блокират пътища и граници. От  думите му стана ясно, че исканите от тях 340 млн. лв. няма как да бъдат намерени.

„Надявам се разумът да надделее. От наша страна контактът не е прекъсвал и сме отворени да седнем на масата за преговори“, заяви Найденов на пресконференция за днешния протест, организиран от зърнопроизводителите.

„Те имат претенцията да протестират за целия сектор. За догодина са предвидени с 200 млн. лв. повече за сектор „земеделие“. Мотото, че средствата за сектор „земеделие“ са намалели, просто не отговаря на истината“, заяви ресорният министър.

По данни на браншовиците около 2000 машини и 3000 души участват в акцията.

През тази година за  стопаните са дадени около 1 млрд. лв. от национални доплащания, помощи и европейски пари. Догодина тази сума ще нарасте до милиард и 250 млн. лв., което представлява увеличение с 18%.

Фермерите пък настояват да се запази обещаната им субсидия от 570 млн. лв. за догодина, тъй като в проекта за Бюджет 2012 тя е намалена до 340 млн. лв. Те се чувстват излъгани от неспазената договорка, постигната преди изборите.

Министърът се надява, че най-силният сектор в ресора му, зърнопроизводството, ще понесе това и ще се откаже от тези свои „привилегии“, за да оцелеят други сектори.

„В момента имаме три пъти повече жито, отколкото ни трябва“, отчете Найденов. Продукцията на плодове и зеленчуците обаче е намаляла с около 17%, което е причина те да се финансират с 25 млн. лв. За първи път догодина пари ще бъдат дадени и за свиневъдството и птицевъдството – около 50 млн. лв.

„Надявахме се да не се стигне до тези протестни действия, надявахме се разговорите да продължат. Заставам зад тази финансова рамка, но параметрите на бюджета се промениха. Тя не е изсмукана от пръстите“, заяви Найденов.

„Това, което ви даваме в момента, е много повече от всичко, което сте получавали до този момент“, обърна се той към зърнопроизводителите, които защитавали извоюваните си привилегии с използвания милиард и най-много се били облагодетелствали.

Животновъдите също са получили повече средства, но в по-скромни размери – 79 млн. лв. през 2009 година, 115 млн. лв. за настоящата година и 191 млн. лв. за догодина. "Българските животновъди  ще бъдат подпомогнати със 191 млн. лева за 2012 г., при положение, че през 2007-2008 г., те не получаваха нищо, припомни министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ

    0 0 Отговор
    За съжаление по голяма част от селскостопанската продукция е внос ,а истински живите пари от субсидиите се присвояват ,а не усвояват /новите и модерни машини на протестиращите с какво са закупени?,защо парите на останалите данъкоплатци ще се изливат в джобовете на псевдопроизводители . Баба Пена на пазара,като не се субсидира защо яйцата и магданоза освен по евтини са и по качествени ??? /грубо казано де.../Необяснимо е наличието на толкова пустееща плодородна земя и на внос на сескостопанска продукция /втори по производство и износ на домати сме били в света.... /
  • 2 НАШЕНЕЦ ОТ СЕЛО

    0 0 Отговор
    НАЙДЕНОВ ЗАЩО НЕ ВЗЕМЕШ МОТИКАТА И ДА МИ ПОИЗЛЕЗЕШ МАЛКО НА ПОЛЕТО ПА ДА ТЕ ВИДИМЕ ТОГАВА ? ДОГОДИНА ЩЕ СИ ПЪРВИ СРЕД ПЪРВИТЕ ПРОТЕСТИРАЩИ ! НЕ СПРЯХТЕ С ВАШАТА БЮРОКРАЦИЯ И ШУРОБАДЖАНАЩИНА ! ПАРИ ИМА АМА САМО АКО СИ ПРИБЛИЖЕН ПА И ДА ПООСТАВИШ НЯКОЙ ПРОЦЕНТ НА ТИЯ ДЕТО ТИ ГО ОТПУСКАТ ЗА БЛАГОДАРНОСТ ! АЗ КАКВО ДА ПРАВЯ КАТО НЕ СЪМ ОТ НИКОЯ ПАРТИЯ А И КРАВИТЕ МИ СЪЩО ? НЯМА ОПРАВИЯ ! И ТИ СИ СЪЩИЯ КАТО И ПРЕДИШНИЯ И ПО ПРЕДИШНИЯ КАКТО И ОЩЕ ПО-ПРЕДИШНИЯ ! С ЕДНА ДУМА НАЙ–ОБИКНОВЕН ЛЪЖЛИВ П..... !!!