Last news in Fakti

29 Ноември, 2011 11:16 787 0

Земеделците пак извадиха тракторите

  • земеделци-
  • протест

Протестните действия продължават втори ден

Земеделците пак извадиха тракторите - 1
Снимка: БГНЕС

Земеделските производители продължават с протестните си действия. Фермерите недоволстват заради заложените в Бюджет 2012-а 230 млн. лв. по-малко за сектора, от договорените с правителството. Министърът на земеделието Мирослав Найденов ще се срещне в 10 ч. с ръководството на Асоциацията на зърнопроизводителите.

330 селскостопански машини от Хасково и Стара Загора останаха на 2 км от ГКПП Капитан Андреево, охранявани от частна фирма. Зърнопроизводителите ще проведат митинг в 10 ч. Те ще останат в импровизирания лагер до четвъртък, когато Народното събрание ще гласува бюджет 2012. След това, ако исканията им не са удовлетворени, земеделците ще предприемат стачни действия - блокада на международния към Турция и затваряне на ГКПП „Капитан Андреево”.

Протестират и зърнопроизводителите в Пловдивско. Над 150 трактора навлизат в Пловдив в знак на протест срещу политиката на правителството спрямо земеделците. Машините ще обиколят пловдивски булеварди и ще се спрат пред зала "Строител". И днес се предвижда машините да блокират за половин час Карловско шосе на изхода от града.

В обръщение, което ще бъде прочетено на днешния протест, земеделците казват, че след изборната победа на ГЕРБ добрият конструктивен диалог е бил сменен със скандално назидателен тон на министъра на финансите, който си е позволим да размахва пръст, и това негово поведение е предизвикало недоволство и напрежение в сектора и последващия го протест. Протестиращите смятат, че са били употребени предизборно.

Сливенските земеделци също излизат на протест. Около 200 машини се събират на главния път София - Бургас, към тях се присъединява техника от Кермен, Самуилово, Мечкарево и Старо село. В 10.00 часа от Тополчане колоната потегля към Сливен. Сборният пункт в града е на паркинга до Дамарския мост, а за 14.00 часа е насрочен митинг, на който зърнопроизводителите ще обявят мотивите за протеста.

Селскостопанските машини ще пренощуват в Сливен, а на следващия ден, сряда, ще се насочат към пътен възел „Петолъчката” и се събират с протестиращите от Бургас, Карнобат, Ямбол, Стралджа, Сливен и Сунгурларе. До блокада на пътища обаче засега няма да се стига. Стачните действия ще бъдат мирни.

Зърнопроизводители от община Аврен излязоха на протест със селскостопански машини. Протестът ще премине във вид на шествие от селскостопански машини от местност Харамията до к.к. Камчия и обратно. Движението по пътя Варна - Бургас няма да бъде блокирано. Очаква се около 50 машини да се включат в шествието, което ще продължи през целия ден.
До момента са се събрали около десетина зърнопроизводители. Има плакати с обръщение към премиера -

„Защо излъгахте народа предизборно, че земеделието ще бъде приоритет за ГЕРБ”, както и с надпис: „Искаме възстановяване на акциза на горивата до края на 2011-та година”.

В 10 часа в района на Дунав мост ще бъде възобновен протестът на зърнопроизводителите, които оставиха своите трактори и комбайни с охрана цяла нощ в района.

Врачанските фермери ще блокират от 12 часа за час международния път Е-79.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА