Last news in Fakti

29 Ноември, 2011 08:08 864 1

Не сме излъгали земеделците

  • земеделци

Трябва да има обществен консенсус как се харчат парите, заяви зам.-мистър Димитров

Не сме излъгали земеделците - 1
Снимка: БГНЕС

Истината е някъде по средата. Когато се говори за милиарди, трябва да има обществен консенсус как да се изразходват тези пари, заяви пред Нова телевизия заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров за протестите на земеделците.

"И ние се разминаваме със зърнопроизводителите в конкретния случай. Има подписан документ, не сме се отказали от него. Но този документ не трябва да се чете само в края", подчерта той. "Има договори с плаващи финансови условия и случаят е точно такъв. Никой никого не е излъгал", категоричен е Димитров.

Зам.-министърът посочи, че европейските средства за българското земеделие няма да бъдат ограничени.
"Нормално е като имаш по-свит финансов приоритет да дадеш и на други сектори, говоря за животновъдите, за зеленчукопроизводството. С между 12 и 17% продукцията намалява. Нима това не са тревожни тенденции, за да вземе една държава съответните мерки", попита Димитров.

Той подчерта, че в цяла Европа земеделието се подпомага, за да може земеделският производител, който живее на село, поне малко да се доближи по стандарт до този, който живее в града.

Ефективни протестни действия в цялата страна продължават неправителствените организации от сектор „Земеделие”. Активни протести ще бъдат проведени във Вликотърновско, Добрич, Пловдив. В Гоце Делчев също ще излязат машини и хора по указани маршрути, но там протестът ще бъде мирен и ще изразява недоволството на земеделците за високите цени на горивата и на водата за поливане в региона.

Неправителствените организации от сектор "Земеделие" дадоха срок на управляващите в нарочна декларация да преразгледат и променят внесения закон за Национален бюджет за 2012 г., в частност предложената Финансова рамка за сектор „Земеделие” 2012 г. Обръщението е подписано от Асоциация на земеделските производители в България; Национална асоциация на зърнопроизводителите; Българска асоциация на собствениците на земеделски земи; Национален съюз на земеделските кооперациите в България; Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010; Българска асоциация на фермерите.

Днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще се срещне с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите, съобщиха от МЗХ.
Срещата ще се проведе в Голям Колегиум на МЗХ от 10:00 часа, след нея ще има изявления.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 777

    0 0 Отговор
    НЕ ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ,ИЗЛЪГЪХТЕ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!