Last news in Fakti

1 Декември, 2011 16:22 1 052 0

Тракторите временно замръзнаха

  • земеделци-
  • протест

Преговорите в парламента продължават

Тракторите временно замръзнаха - 1
Снимка: БГНЕС

Тракторите, които тръгнаха към София, са спрени, докато текат разговорите. Това съобщи заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Близо час и половина Христов разговаря в Народното събрание с председателя на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева, земеделския министър Мирослав Найденов. На срещата присъства и Петър Николов, председател на Националния съюз на земеделските кооперации.

„Машините са спрени по места там, докъдето са стигнали. Искаме диалога да се води спокойно. Водим разговори по всички проблеми, които не са били разрешавани до сега“, обясни Радослав Христов.

Тръгналите от Северна България трактори са спрени на Ботевград, част от тези, които тръгнаха от Южна България са спрени след Сливен. Машините, които са били на „Капитан Андреево“ така и не са тръгнали. 104 машини от пловдивската организация на зърнопроизводителите са на Карловско шосе готови да тръгнат.

"Нищо не сме се разбрали, разговорите продължават. Когато не се прекъсва диалогът, винаги може да се намери изход", призна след срещата министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. "Ние се опитваме да има разумен диалог", призна Десислава Танева.

Очаква се днес парламентарната комисия по бюджет и финанси да одобри окончателно парите за земеделие за следващата година, приемайки на второ четене Законопроекта за държавния бюджет за следващата година.

Фермерите настояват да се запази обещаната им субсидия от 570 млн. лв. за догодина, тъй като в проекта за Бюджет 2012 тя е намалена до 340 млн. лв. Те се чувстват излъгани от неспазената договорка, постигната преди изборите, и твърдят, че техните предложения за намиране на компромисен вариант не са одобрени от правителството.

Стачният комитет на земеделците излезе с декларация, с която се заявява тяхната неудовлетвореност от получените вчера извинения от министрите Мирослав Найденов и Симеон Дянков. Настоява се двамата да подадат оставки.

Докато текат подновените преговори, Столична община се подготви за евентуалния протест.  Във връзка с предварително обявения протест на Национално сдружение на зърнопроизводителите от първо до осми декември се въвеждат промени в организацията на движението, престоя и паркирането.

От 21.00 часа тази вечер до 21.00 часа на осми декември се забранява престоят и паркирането с изключение тракторите на участниците в протеста, както следва: на бул.„Кн. Ал. Дондуков" между ул."Сердика" и ул."Бачо Киро",на паркингите на пл.„Св. Александър Невски".

От 21.00 тази вечер до 07.00 часа на втори декември се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, както следва: по ул.„Оборище" между бул.„Васил Левски" и ул. „Г.С.Раковски"; по ул.„11-ти август" между ул. „Оборище" и ул.„Московска".

От 08.00 до 18.00 часа на втори декемри - петък, се забранява влизането на пътни превозни средства по ул.„15-ти ноември".

„Център за градска мобилност" ЕООД - поделение „Паркиране и мобилност" закрива паркинг „синя зона" и „служебен абонамент" за горепосочените време и място.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА