2 Декември, 2011 08:17 828 1

Пети ден на фермерския протест, тракторите чакат край София

  • зърнопроизводители-
  • протест

Зърнопроизводителите обвиняват правителството в погазване на демократичните ценности

Пети ден на фермерския протест, тракторите чакат край София - 1
Снимка: БГНЕС

Протестите на земеделците по места продължават и днес. Това се казва в изявления на Инициативния комитет за протести в сектор „Земеделие”. След днешното заседание ще бъде направен план и организация за начина, формата и продължителността на протестите през следващите седмици, докато правителството покаже отговорност и готовност за утвърждаване на нова политика на реални диалог и действия без лъжи и манипулации.

Националният комитет за протестни действия от неправителствени организации в сектор „Земеделие” направи вчера поредния жест на търпимост и диалогичност към изпълнителната и законодателната власт в името на продължаване на диалога и намиране на решения в обществените отношения в сектора без натиск. Машините и хората бяха спрени там, където са по пътя си към София, за да се проведат някакви преговори, търсени от представителите на земеделските производители, се казва в изявлението.

За пореден път от правителството отвърнаха на компромисите и диалогичността на земеделците с номера, поредна лъжа и погазване на демократичните ценности. Макар и компромисни, предложенията не се превърнаха в решения, които да могат да бъдат обсъдени и евентуално приети от земеделските производители.

Хората и машините не можаха да се придвижат навреме до София, съгласно официалното уведомление и да проведат организираните митинг и манифестация за изразяване на недоволството си мирно и организирано. Въпреки желанието на организираните земеделски производители да спазват законите на страната и демократичните ценности, те бяха погазени за пореден път от управляващите с познатите похвати, заявяват от Инициативния комитет. 

Протестът пред Народното събрание на зърнопроизводителите трябваше да започне днес сутринта. Вчера трактори и комбайни тръгнаха към София. Към столицата се насочиха тежки машини от Петолъчката, Плевен и Враца. Според заместник-председателя Радослав Христов на Асоциацията на зърнопроизводителите, не по-малко от 500 тежки машини ще влязат в столицата. Уведомление за протеста на земеделците е подадено още миналата седмица в Столичната община.

Малко по-късно тракторите спряха, докато Христов водеше разговор в Народното събрание с председателя на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева и със земеделския министър Мирослав Найденов. На около 10 км от София са спрели част от тракторите с готовност да влязат в столицата.

Според кмета на столицата Йорданка Фандъкова Столична община има готовност да посрещне машините. От общината съобщиха, че се въвеждат промени в организацията на движението във връзка с протеста.

Протестът на „Капитан Андреево“ продължава и днес, пътят ще бъде затворен със селскостопански машини, като ще бъде отварян по един час за движение в двете посоки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 разочарован от герб

    0 0 Отговор
    Борисов: Като дойде половин България, ще ни смени
    Хора защо само колегите земеделци протестират,а ние какво чакаме нека да докажем на управляващите ,че метода на управлени не е най-добрия.Ако продължаваме да им позволява да се държат кото феодали правителството след няколко години ще принуди млади хора като мен не да работят за страната си и да плащат данъцитук,а ще бъдем извън пределите на родината