Last news in Fakti

1 Декември, 2011 11:58 3 757 5

Тракторите тръгват към София (обновена)

  • фермери-
  • трактори-
  • протест

Искат оставките на министрите Найденов и Дянков

Тракторите тръгват към София (обновена) - 1
Снимки: БГНЕС

Протестите на недоволните земеделски стопани продължават, заяви за Факти.бг Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Отново ще има блокада на пътища,  както вчера, когато фермерите препречиха с трактори и машини движението през ГКПП „Лесово“, „Капитан Андреево“, Дунав мост, Петолъчката, както и по главните пътища Пловдив – Карлово, Плевен – Русе, Мездра – София. 

Някои от фермерите и машините, събрани на 20-тина пунктове из страната, ще се отправят към София.

Недоволни от орязаната субсидия пътуват към ГКПП „Кардам“ на румънската граница, научи още Факти.бг.

Координаторът за Стара Загора, Хасково, Свиленград от Националния комитет за протестни действия на неправителствените организации от сектор „Земеделие” Тенчо Тенчев съобщи за Факти.бг, че блокадата на ГКПП ще продължи до 14 часа. Той потвърди, че част от фермерите, които протестират в района, ще тръгнат към София. В момента се уточняват детайлите, допълни Тенчев. По думите му община София има много претенции към тежестта на машините, за да не се навреди на трамвайните линии, да не "пропадне метрото"... "Преди години, когато един друг човек беше кмет на София, нямаше такива претенции", посочи Тенчев и добави: "Даже и ни канеше, имаше надпис Welcome".


От Столична община ще внесат предложение към протестиращите земеделци, които възнамеряват днес да пренесат стачката си на територията на град София, това да се случи в един по-късен час, който няма да затрудни движението в столицата, заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. По нейните думи всеки има право да изрази свободно своето право на протест, но относно тежките машини в центъра на София, би трябвало да се внесет гаранции, за да може при евентуални новреди на пътната настилка ремонтите да не се плащат от гражданите на столицата.

Фермерите настояват да се запази обещаната им субсидия от 570 млн. лв. за догодина, тъй като в проекта за Бюджет 2012 тя е намалена до 340 млн. лв. Те се чувстват излъгани от неспазената договорка, постигната преди изборите, и твърдят, че техните предложения за намиране на компромисен вариант не са одобрени от правителството.

Стачният комитет на земеделците излезе с декларация, с която се заявява тяхната неудовлетвореност от получените вчера извинения от министрите Мирослав Найденов и Симеон Дянков. Настоява се двамата да подадат оставки.

Междувременно земеделският министър обяви, че правителството не може да предложи нищо ново на протестиращите. И призова да не се блокират пътища и граници, за да не страдат хората и бизнеса.

Зад Найденов застана Българската асоциация на фермерите, която призова за стихване на протестите и предупреди, че стачката се политизира. Министърът връчи приза „Агробизнесмен на годината”.

Найденов обяви, че днес в парламентарната земеделската комисия ще има пореден кръг от разговори със стачниците от 14.00 часа.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дид

    0 0 Отговор
    само така браво да оня да си върви
  • 2 Смърфиета

    0 0 Отговор
  • 3 Тошко Станчев

    0 0 Отговор
    дянков да си ходи,както и главата!!!!!!!
  • 4 АГРОНОМ

    0 0 Отговор
    за магистрали има пари а за земеделците няма,как стават тия работи а? - тоя дянков о.ра целия пеизаж на всичко
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.