2 Декември, 2011 14:04 846 0

Железничарите се оплакаха в Трудовата инспекция от работодателя си

  • бдж-
  • стачка

Обвиняват ръководството на БДЖ, че прилага локаут по време на стачката

Железничарите се оплакаха в Трудовата инспекция от работодателя си - 1
Снимка: БГНЕС

Стачкуващите синдикати в БДЖ са сезирали Главната инспекция по труда за това, че работодателят им прилага локаут, съобщи пресслужбата на КНСБ в деветия ден на стачката срещу планираните от ръководството на железницата реформи. Предвиденото в закона наказание е глоба от 50 до 200 лв., ако „не подлежи на по-тежко наказание“, посочват от синдиката.

Мотивът на профсъюза е, че по време на железничарския протест се спират 30 влака, което обаче се обяснява от шефовете в БДЖ с планирани предварително реформи за оптимизиране на разходите на дружеството, за да се освободи паричен ресурс за погасяване на просрочени задължения на дружеството.
 
Синдикатите се позовават на член от Закона за уреждане на колективните трудови спорове, според който „след обявяване на стачката и през времето, докато трае законна стачка, работодателят не може да преустановява дейността на предприятието или на част от него и да уволнява работници с цел да предотврати или преустанови стачката или да осуети удовлетворяването на предявените искания“.
 
КНСБ уверява, че железничарите са изпълнили своя ангажимент по време на стачката - да осигурят над половината от обема на превозите и задоволително обслужване на населението.
Ефективните стачни действия се провеждат между 8 и 16 часа всеки ден.

И днес продължават и преговорите между протестиращите и ръководството на БДЖ. Предишните два кръга завършиха без споразумение, макар и в четвъртък да бяха сближени леко позициите по някои въпроси. Днес синдикатите призоваха работниците в железниците да дата отпор срещу планираните от ръководството на холдинга „реформи“.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА