Last news in Fakti

7 Декември, 2011 22:19 1 237 0

Депутатите решават за възрастта за пенсиониране

  • пенсии-
  • депутати-
  • парламент
Депутатите решават за възрастта за пенсиониране - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът ударно приема промените в данъчните закони, както и в бюджетите на Здравната каса и на НОИ за следващата година. Мнозинството иска тази вечер да гласува окончателно в пленарната зала и текста за спорната пенсионна реформа, предаде бТВ.

Възрастта за пенсиониране от догодина ще се увеличи с четири месеца

Очаква се дебатът да приключи късно тази вечер. Все още депутатите не са стигнали текстовете засягащи спорната реформа. От опозицията заподозряха, че дебатът е много внимателно планиран от ГЕРБ да се състои прекалено късно, за да бъдат изморени депутатите от тежкото обсъждане на данъчните закони, а дебатът да не бъде толкова детайлно отразен от медиите.

И така последно се очаква с промени в бюджета за НОИ да се промени Кодексът за социално осигуряване. Така че следващите три години възрастта за пенсиониране на работниците от трите категории труд да се увеличи плавно с още една година.

От догодина мъжете и жените ще се пенсионират с 4 месеца по-късно. През 2013 г. с още четири и през 2014 г. с още четири. Или за три години - възрастта ще се увеличи с още една година.

Мнозинството отхвърли предложението на БСП да се вдигнат осигуровките и така да се увеличат приходите, а не да се намалят разходите на НОИ.

„Осигурителните вноски не трябва да се вдигат. Не е сега моментът, защото това би затруднило както хората, така и бизнесът”, заяви от трибуната социалният министър Тотю Младенов. Той беше категоричен, че догодина парламентът ще предприеме допълнителен пакет от мерки, сред които са криминализиране на неплащането на осигуровки и поемането на вноските от служителите на администрацията.

Опозицията вече се закани да сезира Конституционния съд

заради пенсионната реформа. В основната на искането са червените депутати. Преди това те ще разчитат президентът Георги Първанов да наложи вето. Ако то не мине, те ще поискат магистратите да изтълкуват какво означава социална държава.

"Единствените, които ще спечелят от този законопроект, са управляващите от ГЕРБ, останалите хора ще загубят, тъй като в предпенсионна възраст няма работа и ще останат гладни и бедни”, смята Драгомир Стойнев, председател на социалната комисия към НС.

Предложението на социалистите ще бъде подкрепено и от подписите на депутатите от ДПС, тъй като според тях реформата става на парче.

„Този междинен вариант не решава никакъв проблем на пенсионната система, както по отношение на фиска няма да реши тежкия проблем в дефицита ще създаде сериозен социален проблем ще увеличи сивия сектор”, каза Алиосман Имамов, депутат от ДПС.

От Синята коалиция също ще гласуват против


защото управляващите нямали цялостна визия за промени в пенсионната система. „В момента има паника в обществото,  има удвояване на заявленията на пенсиониране. Най-лошото е да има криза комбинирана с хаос, което се случва в момента”, каза Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция.

По-рано днес депутатите увеличиха акциза върху нафтата с 15 лв. за 1000 литра или със  стотинка и половина от Нова година. Освен това парламентът потвърди решението да се въведе от второто полугодие на 2012 акциз върху природния газ като моторно гориво. Килограм синьо гориво, който зареждат шофьорите на метан станциите пък ще поскъпне с до 5 стотинки. 

Управляващите не се притесняват от атака пред Конституционния съд

Опозицията често атакува различни законопроекти, които са приемат в КС. Аз смятам, че тези текстове, които се гласуват тази вечер са конституционно правилни и едва ли съдът ще постанови тяхната отмяна, каза за bTV Новините председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Според нея президентското вето не може да блокира реформата

Президентското вето означава да се върне законопроекта за още едно разглеждане в пленарна зала. Просто ще спазим изискванията на Конституцията и ще разгледаме още веднъж законопроекта. Не смятам, че има проблем да го приемем още веднъж и пенсионната реформа ще продължи. Може би ще се забави с 15-20 дни, но това едва ли ще е фатално, каза Стоянова

Според нея реформата е важна, защото бюджетът на НОИ е дестабилизиран. Около 7 милиарда лева са разходите за пенсия, а около 4,5 млрд. е съфинансирането от осигурителни вноски и данъци. Демографската ситуация в България не е добра, почти толкова, колкото са работещите, колкото са и пенсионерите, обясни Стоянова.

По думите й, страната ни закъсня с пенсионната реформа, и увеличаването на пенсионната възраст е само един компонент от реформата.

От комплексните мерки, предлагани в законопроекта, се очаква от 2017 – 2018 г.  от тези мерки да се нулира дефицитът от 2 милиарда лева в НОИ, който в момента се покрива от данъци.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА