11 Декември, 2011 10:45 14 907 29

Северозападна България на ръба на оцеляването

  • северозападна българия

Голи полета, празни пътища, разрушени къщи и затворени училища

Голи полета, празни пътища, разрушени къщи и затворени училища. Това представлява днес Северозападна България - най-бедният регион на Европейския съюз, пише АФП, цитирана от БГНЕС. Агенцията припомня мащабната индустриализация през 70-те и 80-те години на XX-и век, по времето на комунизма, чиято продукция бе продаваема единствено в границите на СИВ.

След Падането на Желяната завеса всички големи предприятия са били закрити. Следва обезлюдяване на села и голяма безработица в градовете Монтана, Враца, Видин и други.

Възрастни хора се оплакват, че транспорт почти липсва, нямат възможност да се лекуват, а за да се снабдяват редовно дори с храна, разчитат на децата си.

"Това беше едно голямо село с 9000 души население, но сега всичко си е заминало", споделя 77-годишният Никола Георгиев, жител на село Якимово. То е разположено в сърцето на Северозападна България на около 100 км северно от столицата София.

Сега в селото живеят само 2000 души. Безработицата засегна през септември 54,6% от населението, което в момента е едва 4300 души. Това е най-високият показател за страната.

"Болно ми е, болно ми е за България, за любимата ми внучка, която емигрират в Италия, за да търси работа. Надявам се, че децата ни ще се върнат някой ден у дома", каза Георгиев.

Почти не може да се намери работа в близките градове Монтана и Враца, нито във Видин, намиращ се по на север.

Димящи комини на къщи и миризма на изгорели въглища са навсякъде, защото това е най-евтиният начин за отопление. Безработицата в трите града се движи в диапазона между 17,6 и 19,9% през първата половина на 2011 г., или почти два пъти над средното ниво за страната – 10,3%.

Днес земеделието е основният икономически поминък в тази част на плодородната Дунавска равнина, но заради старите технологии за отглеждане добивите са ниски.

В резултат на това, северозападният край е формирал едва 7,4% от БВП на страната през 2009 г. спрямо 48,3% за най-богатият югозападен регион. Той е привлякъл само 2,4% от всички чуждестранни инвестиции.
Масивният демографски срив и застаряването също са виновни, разказа Нанков, имайки предвид "ужасяващият" спад на населението в региона с 18,3% за периода между преброяванията от2001 и 2011 г.

"Какви деца? Няма деца тук", каза 61-годишният безработен Детелин Андреев пред местното училище в село Войница, недалеч от Видин. "Тук са само пенсионери и безработни, купуващи храна на кредит през цялото време", сподели местният бакалин, който отказа да назове името си. Неговият магазин предлага оскъден асортимент.

Картината е още по-мрачна по западната дъга на региона по границата със Сърбия. "Тук нямаме магазин за хранителни стоки. Нашите деца идват от време на време, за да ни носят храна и да проверите дали сме живи. Има автобус вторник и четвъртък и ние понякога го използваме, за да отидем на лекар", заяви 70-годишната Надежда Пешева от село Чичил.

Какво се случва, ако се разболеете в някой от другите дни?  "Отиваш там, където всички ние ще отидем - при Бог", добавя тя, сочейки към селското гробище. "Ела те при мен всички, които са уморени, и аз ще ви успокоя", гласи надпис над входа на местната църква в Якимово. Но портите й са отдавна заключени, а дуварите са покрити с некролози.

"Всичко се разпада", каза 82-годишният пенсиониран тракторист Димитър в покрайнините на село Ошане. "Те съсипаха нашите стопанства и изгониха младите хора в чужбина, но всичко е по наша вина, защото сме гласували за тях. Тази страна никога не е имала нормални лидери", заяви той, пасейки своите четири или пет овце.

За заместник министъра изходът е в повечето Еврофондове за помощ и държавните пари в инфраструктура, като паневропейският транспортен коридор номер IV и вторият мост на река Дунав за Румъния край Видин, който вече е на 70% готов.

Интензивното земеделие и туризъм, както и насърчаване на проекти за регионално развитие и инициативи за трансгранично сътрудничество с Румъния и Сърбия са други пътища за връщане на хората и изтеглянето на региона от ръба на пропастта, добави той.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 соти

    0 0 Отговор
    Плаче ми се МАЙЧИЦЕЕЕЕ аз сам живея в чужбина и знам какво е м....им и управници
  • 2 РЕАЛИСТ

    1 0 Отговор
    И ЕДИН ХУБАВ ДЕН БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОСТАНЕ САМО ГЕОГРАФСКО ПОНЯТИЕ И ЩЕ КАЗВАТ : – ТУК НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ НЯКОГА СА ЖИВЕЕЛИ БЪЛГАРИ НО ПОРАДИ УНИЩОЖИТЕЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА НЕГРАМОТНИТЕ СИ И КОРУМПИРАНИ УПРАВНИЦИ СА СЕ СТОПИЛИ И НАКРАЯ СА ИЗЧЕЗНАЛИ ИЛИ РАЗПИЛЕЛИ ПО СВЕТА ЗАВИНАГИ !!! (а иначе нещата могат да се оправят само за 24 часа -просто трябва да се напълни един стадион !!!)
  • 3 българин

    0 0 Отговор
    страшно е,затова не се връщам...от мъка...знам какво беше,какъв горд народ бяхме,какви управници...като лешояди...жалко...
  • 4 Георги Георгиев

    1 0 Отговор
    Национална политика се нарича. Държавата наблъсква всичко възможно в София, а останалите да мрат. Ако Варна, Пловдив и Бургас успеят да закачат по нещо от бизнеса, но не е много. Всичко що носи работа и пари се концентрира в София, като че ли само София е България... Не само северо-западна Българи е така, всичко що е извън София е по пътя към мизерията!!!
  • 5 николай дернев

    0 0 Отговор
    14 години живях в Испания и се върнах с надежда че нещата са се оправили но.......по зле.Всеки народ си заслужава управлението.
    Докато не стане "БГ пролет" нищо няма да се промени.
  • 6 комунист

    0 1 Отговор
    Кво ревете бе?Искахте демокрация-ето ви демокрация.Искахте да ходите в чужбина -ето сега имате възможност да ходите.Все комунистите са ви виновни.Преди имаше предприятия -били замърсявали.Еми сега пък няма-има чист въздух и безпаричие.С Русия било зле.Според мен без нея още по-зле..Ама знам аз-обичате само да се оплаквате.Кучета сте вие и трябва да бъдете държани здраво както каза наскоро един министър-председател.
  • 7 националист

    1 0 Отговор
    ех какво бяхме и на какво станахме,и за всичко това са виновни глупавите и прости неграмотни копумпирани управляващи които не се ръководят от интересите на народа,а от чужди фактори и чуждестранни интереси
  • 8 Mal ii

    0 0 Отговор
    "Всичко се разпада", каза 82-годишният пенсиониран тракторист Димитър в покрайнините на село Ошане. "Те съсипаха нашите стопанства и изгониха младите хора в чужбина, но всичко е по наша вина, защото сме гласували за тях. Тази страна никога не е имала нормални лидери" Човека си го е казал съвсем точно! А на Георги Георгиев ще кажа, че софиянци НЕ СА ИСКАЛИ И НИКОЙ НЕ ГИ Е ПИТАЛ, дали да превърнат града им в сборище....
  • 9 неуместни снимки

    0 0 Отговор
    геновева червенакова ! като говориш за северозападна България поне можеше да дадеш снимки от там ,а не като тази втората снимка която е от с. Сивкладенец Ивайловградско и е югоизточна България (чак от другата страна на България с противоположна посока).
  • 10 Kiro

    1 0 Отговор
    Пропаднал червен край. Истина, че след Враца става нещо страшно. Но там е така, например до сега в община Брусарци всички кметове са на ДС с изключение на Юлия. Просто останаха само цигани и комунисти всичко друго избяга. Не случайно никой не иска да инвестира там, защото циганини и комунист само крадат. Да не говорим, че в общините, си раборят хора още от комунизма който нямат и средно образование.
    За да се убедите в това, например отворете сайта на една такава община, като Брусарци и ще се убедите сами.
  • 11 реалист 2

    1 0 Отговор
    РЕАЛИСТ е прав! 24 часа са достатачни+един стадион пълен с политици и " бизнесмени" от 1990г. до момента
  • 12 ЦИГАНИН

    1 2 Отговор
    Само по наз плювате еми ше краднеме какво да праиме нема работа а и да има за 300 лева нема да работим
  • 13 У глуо доба

    0 1 Отговор
    За всичко е виновна държавата България. Причината е, че в този край просто не живеят българи, ами сърби. Видинска и Монтанска области са си сръбски земи, в които се говори на най-източния сръбски диалект. Затова и България целенасочено ги обезлюдява.
  • 14 Антидянковист

    0 0 Отговор
    ДЯНКОВ ВИДЯ ЛИ БЕ !
  • 15 ивайло иванов-жител на село БЪРЗИНА

    1 0 Отговор
    Горе написаното е истина.Обвинявам за всичката тая БЪРКОТИЯ "ДЪРЖАВАТА".Пълно безхаберие от страна на ПОЛИЦИЯ,МЕДИИ И ИНСТИТУЦИИ.Ако дават на някого ПАРИ,то това са циганите.Те КРАДАТ, а "държавата" им плаща.Продължавам борбата,защото искам там да ЖИВЕЯ.Разполагам с много нечута за сега информация!
  • 16 Espana

    0 0 Отговор
    Kakva Russia trese horata po-dolu, mi nali vsi4koto skapano proizvodstvo , koeto ne si struvashe da sa v Sovetskogo soiuza... sa v Severozapadna BG ....Kremikovci dokato sushtestvuvashe .....na Lomskoto pristanishte imashe 25 30 shlepa mese4no s ruda....de vi e sega rudata gospoda Komuniagi...a.... elektrokar4etata ot elektrokarnia , de sa....Neshtata tam sa mnooogo zle zashtoto onzi krai malko ili mnoogo e bil komunisti4eski ...razvit za onzi super sviat....za sujalenie adaptaciata e pulna nula....i naroda e na ruba..... a toz specialist N 6....deto ne e izlizal ot vhoda si ....da ne dava mnenie da si gleda knijkata 4ervena.....
  • 17 дядо коцкар

    0 0 Отговор
    МАЙКА ИМ ДА Е.. НА ВСИЧКИ ДЕТО НИ ДОКАРАХА ДО ТОВА СЪСТОЯНИЕ . НАЙ ВЕЧЕ НА ТЕЗИ ПОСЛЕДНИТЕ ,
  • 18 xxx

    0 0 Отговор
    Ами като свърши всичко,дето може да се краде?
  • 19 Даня Христова

    0 0 Отговор
    .......za6to sasipaxa selata
  • 20 кост

    0 0 Отговор
    "Всичко се разпада", каза 82-годишният пенсиониран тракторист Димитър в покрайнините на село Ошане. "Те съсипаха нашите стопанства и изгониха младите хора в чужбина, но всичко е по наша вина, защото сме гласували за тях. Тази страна никога не е имала нормални лидери",


    бойко бойко бойко ,герб гроб герб гроб
  • 21 гост

    0 0 Отговор
    Какъв Бойко какъв Дянков?! Тя да не би икономиката и държавата да е съсипана за една година? Кражбите и грабежите бяха на дневен ред по време на тройната коалиция- и е нормално като няма нито един българин от лидерите им
  • 22 don d.

    0 0 Отговор
    като свърши почваме под земята-шистов газ и ценни метали-е какво крадене ще падне там с тези концесии...
  • 23 Socket

    0 0 Отговор
    Живот ли бе да го опишем :(
  • 24 Цветана Якимова

    0 0 Отговор
    Много жалко, 4е нашата страна не е чуствала недоемък на хляб, сега е изправена,да внася и хляб,както зеленчуци,месо и мляко!Разсипана Държава!!!
  • 25 Д-р Г.

    0 0 Отговор
    Във Враца и Монтана от тарикатлъци и кражби помежду си успяха да се самосъсипят и то качествено !
  • 26 БОЙКО НОМЕР 1

    0 0 Отговор
    КОМУНИСТИ КОЛКО ГОДИНИ РУШИХТЕ ДЪРЖАВАТА СЕГА РЕВЕТЕ .БОЙКО Е САМО ОТ 2 ГОДИНИ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ ,КОЛКО ГОДИНИ НА РЪКОВОДИХА Г......ПОДМОЛНИ . БАЙ ТИ ТОШКО , СЪР Г.. КОИ ЛИ НЕ БЯХА
  • 27 коко

    0 0 Отговор
    НИЕ САМИ СЕ ДОКАРАХМЕ ДО ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ,ИСКАХМЕ КАПИТАЛИЗЪМ,САМО , ЧЕ ТЕЗИ КОЙТО РАЗРУШАВАТ--НИЕ ГО ПОЗВОЛЯВАМЕ,ХАЙДЕ ДА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ И ДА ИЗЛЕЗЕМ НА ПРОТЕСТИ И ДА ГИ ИЗПРАТИМ ОТ ТАМ КЪДЕТО ДОЙДОХА
  • 28 фен на ББ

    0 0 Отговор
    Да живее бате Бойко.
  • 29 :-(

    0 0 Отговор
    :-(