Last news in Fakti

13 Декември, 2011 10:58 1 063 0

Проверяват сигналите за ГМО фуражи без етикет

  • гмо-
  • фуражи-
  • проверка-
  • бабх

Агенцията по безопасност на храните ще провери сигналите на експерти и еколози от Варна, че у нас се продават фуражи с генномодифицирана соя, без това да е упоменато на опаковката. Това съобщи пред БНР Марина Загорова от агенцията. Тя предупреди, че глобата за споменатия пропуск е от 1 000 до 5 000 лв и заяви: „Когато става дума за субпродукти не може да става дума за интактен генетичен материал. Такъв продукт не може да окаже никакво негативно въздействие върху продукта, получен от животното”.

Илиян Илиев от сдружение "За земята" обясни за "Хоризонт", че става дума за храна за кокошки носачки. Фуражите се произвеждат у нас, но соевият субстрат е вносен:

От 6 закупени такива проби само на една пишеше, че съдържа ГМО соя. Крайният потребител в магазина, където отиват същите тези яйца, трябва да знае, че са били снесени от кокошки, изхранвани с ГМО фураж. Да се засили контролът върху тези фуражи.

Министерството на земеделието и храните предупреди вчера, че генно-модифицирани фуражи се внасят от трети страни през Румъния и се продават свободно в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА