Last news in Fakti

12 Декември, 2011 14:41 1 487 0

ГМО- фуражи без етикет на пазара у нас

  • гмо-
  • фуражи-
  • еколози
ГМО- фуражи без етикет на пазара у нас - 1
Снимка: БГНЕС

На българския пазар се продават свободно генномодифицирани фуражи, без да бъдат специално етикетирани, съобщиха от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна, цитирани от БНР. Експерти са провели проучване през ноември с финансовата помощ на Европейския съюз. Нарушени са Закона за фуражите и два европейски регламента, които изискват специално етикетиране при наличие на над 0.9 % генноизменени продукти във фуражите.

Тестове във варненска лаборатория на пет вида фуражи, произведени у нас,  съдържащи соев шрот, установяват над 5 процента генномодифицирана соя. Междувременно, от писмо от Министерството на земеделието, стана ясно, че генноизменени фуражи се внасят от трети страни през Румъния и се продават свободно на българския пазар. 

Еколозите са на мнение, че законодателството за ГМО у нас е добро, но контролът по прилагането му е изключително слаб, допълва „Дарик радио“. Според природозащитниците един от най-големите проблеми е, че контролния орган -  Агенцията по безопасност на храните, не разполага с бюджет за изследване на фуражите, а ги следи само документално. Затова те имат няколко предложения за промени, които на по-късен етап ще отправят към компетентните ведомства.

„Да се определят едни по-високи санкции за нарушения, свързани с продажба на генетично модифицирани фуражи. По-специфично искаме тези санкции да не бъдат определяни по абсолютни стойности, например от 5000 до 10 000 лева. Искаме те да изхождат на база процент от оборота на фирмата нарушител. Искаме и настояваме част от тези събирани санкции да не влизат в общия национален бюджет, а да остават в съответното ведомство, за да разполагат с ресурс да извършват изследвания”, обясни Ивайло Попов от Сдружение „За Земята”.

Еколозите искат още да се въведе изрична забрана, животните, чието мляко се използва за приготвянето на мляко и сирена по БДС, да бъдат хранени с генетично модифицирани фуражи.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА