Last news in Fakti

3 Май, 2012 13:15 1 207 1

ГМО-тревогите на ЕК у нас са формалност

  • гмо-
  • европейска комисия

След като Европейската комисия даде на страната ни два месеца, за да съобрази законодателството си с европейската директива за ГМО,  Светла Николова от сдружение "Агролинк", активно участвала в изготвянето на закона по тази тема, обясни пред БНР, че става дума за формален акт.

„Това не е толкова страшно, отнася се за така наречените „контролирани условия“. Контролирани условия означава в лаборатории“, заяви Николова.

„Действително, в европейска директива има написано за генетично модифицирани организми без риск, а в българското законодателство няма такава дейност „без риск“, а има само „с незначителен риск“, „с риск“ и „с голям риск“, разясни тя.

„Аз подкрепям решението на Министерството на околната среда да не включи такава дейност с аргумента, че няма дейност, свързана с ГМО, която да е без риск. Не виждам проблем България да го включи. Това, наистина, по никакъв начин, не променя по същество закона“, категорична е Николова.

Миналата седмица Брюксел настоя България да прилага стриктно правилата относно генетично модифицираните микроорганизми (ГМО). Брюксел е притеснен от това, че в нашето законодателство не е изрично записано, че дейностите, свързани с ГМО, трябва да се извършват без риск.

Става дума за Директива 2009/41/ЕО по отношение на дейностите във връзка с ГМО – като култивиране, съхранение, превозване, унищожаване или използването им по друг начин. С кокумента от държавите - членки се изисква да гарантират, че са взети всички необходими мерки, за да се избегнат негативните последици за човешкото здраве и/или околната среда, които могат да възникнат при дейности с ГМО.

Комисията счита, че от българското законодателство не става ясно, че дейностите „без риск“ попадат в обхвата на директивата, съобщават от представителството на ЕК у нас.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потресен

    0 0 Отговор