Last news in Fakti

13 Декември, 2011 12:49 1 014 0

Калфин: Европа е на погрешен път за изход от кризата

  • калфин

ЕС трябва да разшири кръга на страните, които имат ресурси да запазят стабилността на еврото

Калфин: Европа е на погрешен път за изход от кризата - 1
Снимка: БГНЕС

Европа е на погрешен път за изход от кризата, заяви Ивайло Калфин в изказване в Европейския парламент в Страсбург късно в понеделник вечер. Евродепутатът посочи, че решенията на последния Европейски съвет не са успели да успокоят финансовите пазари, тъй като в тях е проличала „липсата на политическа смелост и европейска визия на лидерите" на Общността.
 
„Увереността и стабилността, от които се нуждаят пазарите предполагат бързи мерки. Няма време за създаване на нови институции и дълги и неясни процедури за промяна на европейското законодателство, още по-малко да се променя Договора за Европейския съюз”, подчерта в изказването си Калфин.
 
Според него вместо да се затваря, ЕС трябва да разшири кръга на страните, които имат ресурси и интерес да запазят стабилността на еврото като САЩ, Япония, Китай и Бразилия. „Това може да стане чрез МВФ, който трябва да бъде допуснат да сключва споразумения и да финансира страните, които имат проблеми с обслужване на своите задължения”, заяви депутатът от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.
 
Калфин посочи, че заедно с това трябва да се гарантира ограничено финансиране от европейски дългови облигации, от Европейския механизъм за стабилност и чрез дейността на Европейската централна банка: „Те могат да дадат сигнал, че страните от еврозоната са способни да се справят с предстоящите значителни плащания.”
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА