Last news in Fakti

13 Декември, 2011 16:57 1 210 0

Лихтенщайн влезе в Шенген, ние – не

  • шенген

Цветанов отново обвини коалиционното правителство в Холандия

Лихтенщайн ще стане 26 държава-член на Шенгенското пространство на 19 декември тази година. Това реши Съветът на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи днес, предаде пресслужбата на институцията.

За да стане това факт, вътрешните министри на ЕС приеха решение, което позволява премахването на граничния контрол към Лихтенщайн, както и съществуващите ограничения за използването на Шенгенската информационна система.

Според Съвета на ЕС княжеството е изпълнило всички необходими условия, за да стане пълноправна част от шенгенското пространство. „Заключенията на Съвета потвърждават резултатите от процедурата на оценяване“, се отбелязва в съобщението по отношение на изпълнените критерии.

Лихтенщайн не е член на ЕС, но участва в Европейското икономическо пространство, което включва 27-те, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия.

Очакваше се днес Съветът по правосъдие и вътрешни работи на ЕС да разгледа предложението на полското председателство на съюза за двуетапно приемане на България и Румъния - с морските и въздушните граници до края на март 2012 г. и със сухопътните - до 31 юли.

Холандия обаче продължава да блокира влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство, изисквайки по-голям напредък в борбата срещу корупцията.

Холандският министър на емиграцията Герд Лерс заяви пред журналисти, че Хага не подкрепя предложението за поетапно отпадане на границите, а настоява „след доказана трайна тенденция за добри резултати“ от София и Букурещ в борбата с престъпността всички видове граници да бъдат премахнати едновременно.  По думите на Лерс, може да се очаква развитие след положителен доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка през февруари догодина.

По-рано Хага обяви, че ще блокира всяко предложение, свързано с двете страни, което бъде направено по време на днешното заседание на Съвета. „Не съм враг на българите и румънците, а съм приятел на Европа и не искам организираната престъпност да достигне до единния европейски пазар с прибързаното отпадане на границите“, коментира сутринта Герд Леерс.

Разширяването на Шенген ще бъде сред приоритетите на Датското председателство на ЕС, което започва от 1 януари, уверила днес министърът на вътрешните работи на Дания Маргрете Вестагер на неформална среща с вицепремиера Цветан Цветанов в Брюксел, предаде БТА. Надяваме се през март да имаме положително решение за влизане в Шенген, добави Цветанов, който участва в Съвета.

Попитан дали България би отнесла въпроса с позицията на Холандия пред Европейския съд, министърът заяви, че за нашата страна остава по-важно „постигането на политическо решение в конструктивен разговор“. Той призова холандски експерти да проверят на място готовността на България и Румъния за присъединяване към Шенген, както и темата да бъде обсъдена от холандския парламент.

Цветанов разказа, че на вечеря на министрите от ЕНП снощи е било посочено, че в Холандия е в сила коалиционно споразумение, което пречи на приемането на България и Румъния. Отчетено било, че това споразумение е политическата основа за съставянето на настоящото правителство в Хага.

„Мога да си призная, че що се касае до отпадането на сухопътните граници, в момента това не е основният проблем. За нас е важно приемането на политическо решение за първия етап от отпадането на границите - морските и въздушните", добави той.

Надявам се, че по въпроса с отпадането на сухопътните граници решение ще бъде постигнато също догодина, но по този въпрос не следва да бъдем твърде настойчиви от гледна точка на потенциалния миграционен натиск, уточни Цветанов. 

По неговите думи в момента един от основните проблеми в Европа е миграционният натиск на фона на Арабската пролет, засегнати са били много държави от ЕС, включително и Гърция.

„Стараем се максимално да повишим капацитета по границата на България с Турция за евентуален миграционен натиск и за момента не отчитаме подобна неблагоприятна тенденция. Все пак трябва да предвидим, че отварянето на границите с Гърция частично би създало малък проблем. Затова не мисля, че трябва да настояваме категорично за взимането на решение за едновременно отпадане на границите", заяви вицепремиерът.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА