Last news in Fakti

14 Декември, 2011 09:10 866 1

Румяна Коларова: Ветото на президента е слабо

  • георги първанов-
  • президент-
  • вето
Румяна Коларова: Ветото на президента е слабо - 1
Снимка: БГНЕС

Георги Първанов има изключително слаба позиция по отношение на ветото, което наложи, защото това е позицията на статуквото, а статуквото за всички е неприемливо. Ветото на Първанов е много слабо, защото то ще бъде отхвърлено. Това каза пред „Здравей, България“ по Нова телевизия политологът Румяна Коларова в коментар за ветото, което наложи президентът Първанов на Закона за бюджета на ДОО за 2012 г.

Второто ниво е нивото на сблъсък между предишното правителство и сегашното правителство – става дума за разменените реплики между Първанов и Борисов.

"Тези реплики говорят за порочна практика, установена през последните 12 години от времето, когато Симеон Сакскобургготски дойде с неговите енигматични послания към медиите. Политиците подхвърлят едно изречение и след това се разиграва топката. В нормалната политика основното нещо е да се появи отговорният политик и да направи ясно като слънце съобщение и да носи отговорност за това ясно като слънце съобщение. Това е първото, за което трябва да сме наясно. Второ, всички хора виждат, че състоянието, каквото е в момента в здравеопазването, в пенсионната система е непоносимо. Това се обръща срещу всеки един, който си мисли, че нещо печели. В момента всеки разбира, че и лекарите, и учените в БАН, и хората в БДЖ са в изключително неизгодна ситуация. Колкото повече продължава това в момента, толкова по-зле ще става", подчерта политологът.

Предишното правителство не е на Първанов, премиерът беше Станишев тогава. Трети сблъсък съществува между изпълнителната власт и президента, който има право да наложи вето, а поводът за репликите между Борисов и Първанов беше ветото на Първанов", каза Коларова.

Тя отбеляза, че през миналите двайсет и няколко години най-силното действие на президентите, най-ефективното действие на президентите е когато те се обърнат към Конституционния съд. "Например президентът Желю Желев се опитваше да налага вето срещу инициативите на кабинета "Виденов". Навсякъде, където Желев е налагал вето, е било отхвърлено, но когато Желев е сезирал КС, почти винаги КС се е явявал по-безпристрастен и нормативен оценител", обясни Румяна Коларова.

"Ако да всяваш някакъв вид конфликт в БСП помага на Първанов, то тогава се помага на Първанов, за мен това е насочено към БСП като политически опонент, а не срещу Станишев или Първанов". Така Коларова коментира репликите на Борисов към Първанов. Според Коларова, най-доброто решение би било да има нов лидер на БСП, различен от Станишев и Първанов, "защото БСП в момента е изключително отслабено".

На въпрос хората дължат ли извинение на Симеон Дянков, защото все пак има нужда от реформи, Коларова отговори, че хората ще му дължат извинение, ако той направи реформи както трябва. "Отношенията ще се поставят на нова плоскост в момента, в който ако след тези шумове никаква реформа не произтече. Тогава не знам дали с размяна на извинения ще могат да се отърват", категорична е Коларова.

От своя страна политологът Първан Симеонов заяви, че нищо ново не се случва с размяната на реплики между Първанов и Борисов.

"От изборите насам Борисов легитимира Първанов като свой основен опонент. Трябва да си дадем сметка, че всяка една приказка на Борисов може да се мери или през стихийно действие или през пропагандно действие. Ако основният ти партиен опонент е Станишев, нормално е да пипаш в раната и да казваш все: Първанов, Първанов. Но не е нужно да търсим толкова промисъл в изказванията на Борисов. Той е комуникативен талант действително", подчерта Симеонов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЗ

    0 0 Отговор
    Напълно безмислена статия. Само ни губите времето.