Last news in Fakti

14 Декември, 2011 11:46 874 0

Позицията ни за фискалния пакт ще бъде съгласувана с парламента

  • фискален факт-
  • ес

Мнозинството отхвърли искането за изслушване на премиера по темата

Позицията ни за фискалния пакт ще бъде съгласувана с парламента - 1
Снимка: БГНЕС

Консултации с българския парламент по решенията на Брюксел за нови общи фискални правила ще има. Това увери министърът на външните работи Николай Младенов. По думите му все още се обсъжда юридическата рамка за междуправителственото споразумение за бъдещия финансов пакт, работният механизъм за подготовката на текста, както и какъв ще е статутът на страните извън Еврозоната, които ще искат да преговарят за споразумението.

„Ако има нужда от ясен мандат на базата на българската Конституция и българското законодателство, правителството ще дойде в Народното събрание да го обсъди с народните представители, но това ще се случи в момент, в който наближим тази процедура и имаме повече яснота“, заяви външният министър.

„Нашият дневен ред е, изпълнявайки задължението си, което имаме на базата на присъединяването на България към ЕС, да станем част от Еврозоната и да го направим по такъв начин, по който да защитим това, което е важно за България. Докато е на власт това мнозинство в Народното събрание, няма да се съгласи да отстъпим националния си суверенитет затова някой друг, освен българския парламент, да определя данъците в България“, заяви още Младенов.

След изказването на Николай Младенов реакциите не закъсняха. Иван Костов посочи, че най-слабата част от изказването на Младенов е формулата на консултации с българския парламент. С кого ще направи консултации правителството не сме наясно, коментира синият лидер.

Той настоя правителството да представи документ на депутатите какво кабинетът иска да постигне от участието във фискалния пакт. Това, което може да е добро за държавите, може да не е добро за хората, каза още Иван Костов. Ограничаването на дефицита е закъсняла мярка за страните с голям дефицит, смята още той. Не можем да мълчим като риби, категоричен е Костов. Нашето правителство няма нито един инструмент да повлияе на дълговата криза в Европа, нито да подпомогне икономическото въстановяване на ЕС, смята още лидерът на ДСБ. Проблемът на правителството е как да бъде стабилизиран валутния борд, допълни Иван Костов.

Според Павел Шопов от Атака пък парламентът е поставен пред свършен пакт, тъй като правителството ни вече е заявило позицията си по плана "Меркози" за стабилизация на еврото и то без да получи мандат от НС. Той призова да се защити българския национален интерес.

Като потъпкване на българската Конституция и НС, социалистите определиха българската позиция за фискалния пакт. И червените смятат, че преди премиерът ни да даде съгласие за участие на страната ни, е трябвало да дискутира темата с депутатите. Къде е българската позиция и до колко са защитени българските интереси, попита Меглена Плугчиева. Тя поиска график от правителството за разговори с депутатите и обществото по фискалния пакт.

По-рано предложението на парламентарните групи на БСП, „Атака“, ДПС и Синята коалиция за изслушване на премиера Бойко Борисов за заседанието на Европейския съвет в Брюксел не беше прието.

„Ние очакваме министър-председателят да ни представи неговата гледна точка в заседанието на Европейския съвет, неговият коментар. Колкото и каквато тя да бъде разглеждана, дали е национална, или е само с позиции гледна точка на българското правителство. За да бъде ангажиран парламентът, ние смятаме, че трябва да бъде изслушан министър-председателят. Посредничеството на медиите в този диалог между парламента и правителството не е достатъчно“, заяви Ангел Найденов от БСП. 

„Тук се касае за скандал“, каза Павел Шопов от „Атака“, който също поиска изслушване. „И тук се прави всичко възможно той да бъде скрит от българското народно събрание, от всички нас и най-вече от широката публика“, допълни той.

От СДС поискаха премиерът да дойде в парламента в четвъртък, за да обясни ситуацията и да отговори на въпросите на депутатите. Мартин Димитров коментира: „Какви точно фискални правила приемаме, не е решено. Не трябва да позволяваме в никакъв случай хармонизация на данъците в ЕС. Не трябва да допускаме да бъде отнет част от нашия суверенитет.“

След като мнозинството отхвърли предложенията, Христо Бисеров от ДПС заяви: „С какви очи много скоро ще ни поканите да обсъждаме евентуално промени в Конституцията? С какви очи от тези четири парламентарни групи вие ще поискате подкрепа за важни решения, които трябва да бъдат взети в тази държава?“
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА