Last news in Fakti

14 Декември, 2011 18:26 2 215 0

Дунав пред замръзване за първи път от 1950 г.

  • видин-
  • дунав-
  • замръзване
Дунав пред замръзване за първи път от 1950 г. - 1
Снимка БГНЕС

Река Дунав е пред замръзване, сочат последните данни на Агенцията за поддържане и проучване за нивото на реката. В понеделник при Ново село са измерени само 13 см, а при Видин – 95 см. При Лом нивото се смъкна на 59 см., предаде АСН.
Ниско ниво през зимата не е обичайно за реката, поради което се смята, че тя ще замръзне само за няколко дни при падане на температурите. Корабоплаването е блокирано напълно, кораби не могат да достигнат до порт Лом за разтоварване, оплакват се от пристанищния комплекс.
В хрониките на метеорологичните служби на западните крайдунавски градове са записани и други години, в които водата в Дунав е намалявала драстично през декември и януари - 1902, 1929, 1942, 1950 г. През тези години Дунав е замръзвал и видинчани са ходили пеш в Калафат по леда, предаде Видин онлайн.
1929 година е запомнена с глутници от трансилвански вълци, които по леда достигали кошарите из Видинско. В тогавашните вестници са описани преминавания през реката на каруци с конски впряг.

Последно Дунав е замръзвал през 1950, но не целият. По средата на реката имало малък улей, в който водата оставала без лед


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА