Last news in Fakti

15 Декември, 2011 09:23 1 677 0

1003 доброволно напускат БДЖ

  • стачка-
  • бдж

Компанията пак спря влаковете, стачката продължава

1003 доброволно напускат БДЖ - 1
Снимка: БГНЕС

Увеличава се броят на служителите, които са приели предложението на ръководството на БДЖ за доброволно напускане. 1003 служители са приели да бъдат освободени от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда. Трудовите възнаграждения в размер на шест брутни заплати, ще бъдат изплатени веднага след освобождаването на служителите от длъжност.

Вчера бе подписан Колективният трудов договор (КТД) в дружеството „Товарни превози”. Договорът е подписан за две години – от 2011 до 2013 година. За днес няма насрочени преговори в „Пътнически превози“, каза Петър Бунев – председател на синдикалната организация на железничарите в България към КНСБ.

И днес влакове няма да се движат от 08.00 до 16.00 часа по решение на ръководството на БДЖ, съобщиха от компанията. За да ускори края на стачката в „Пътническите превози“, БДЖ спря вчера всички 166 влакове, които се движат между 8 и 16 часа. Така синдикатите бяха поставени в ситуацията да стачкуват символично, а не ефективно, тъй като времето на протеста им съвпада със спирането на влаковете.

От БДЖ обясниха, че частичното спиране на мотрисите ще доведе до намаляване на загубите в пътническите превози, а и така ще покажат на стачниците, че няма да се огънат.

От синдикатите заявиха, че няма да капитулират, защото защитават справедлива кауза. Според тях решението на БДЖ е локаут и е в нарушение на решенията на Националния институт за помирение и арбитраж за минимално транспортно обслужване. Затова обмислят да преместят стачката в друг часови диапазон.

Ръководството на „Пътнически превози” ЕООД призова и малкото стачкуващи служители да проявят разбиране и да не възпрепятстват нормалния работен процес. По този начин ще бъде възстановено доверието на клиентите, които ще могат отново да използват предлаганата им от националния железопътен превозвач услуга.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА