Last news in Fakti

15 Декември, 2011 12:24 1 291 0

Спират мотрисите на „Сименс“ със софтуер

  • сименс-
  • мотриси-
  • бдж-
  • московски

Все още не е ясно от къде ще дойдат 15 млн. евро за заема

Спират мотрисите на „Сименс“ със софтуер - 1
Снимка: БГНЕС

Малко вероятно германските кредитори да си приберат мотрисите „Сименс“, ако БДЖ бе успее да изплати половината от просрочените задължения до края на годината, но е възможно те да бъдат извадени от движение. Това заяви пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски по време на годишния форум за представяне на напредъка в изпълнението на ОП „Транспорт“.

„Не вярвам да се стигне до физическо изземване на мотрисите, а по-скоро те чисто технически ще бъдат спрени, примерно чрез софтуер. Кога и дали ще стане това обаче зависи от волята на кредиторите“, каза Московски.

С въпросния заем от Германската банка кредитна банка за възстановяване БДЖ купи 50 електрически мотриси „Сименс Дезиро”. Заемът от 2005 г. е за 190 млн. евро, а вноски по него не са плащани повече от година. Банката заплаши, че ще си прибере половината от мотрисите, с които се обслужват най-натоварените крайградски линии.

Към днешна дата БДЖ няма от къде да осигури 15 млн. лева, които германските кредитори изискват до края на годината, като условие да не предявяват претенции за неизпълнение. Превозвачът дължи общо 24 млн. лева просрочени задължения от заема за покупката на мотрисите „Сименс“, но при преговорите по време на посещението на транспортния министър в Берлин кредиторите се съгласиха да им бъдат изплатени 50% от тази сума до края на годината. 

Още тогава финансовият министър определи договорката на Московски като „добра сделка“, но заяви, че парите за изплащането на дълга няма да дойдат от държавата. БДЖ още по-бързо трябва да помисли откъде да извади тези пари, защото те няма да дойдат от държавата, заяви Дянков. „Нямаме правна форма да ги дадем, защото това ще е държавна помощ и глобата ще е двойна – това беше смисълът на писмото, което Еврокомисията ни прати преди около месец“, коментира той.

„И днес не мога да дам положителен за възможността компанията да заплати тези средства, тъй като няма такива. Все още няма яснота и дали вицепремиерът Дянков би могъл да ги осигури. Теоретично би могло да се използва тази частична нотификация, която мина през март, т.е. ако държавата предостави средства на дружеството, то ще се разплати. Тоест, механизмът го има“, обясни днес Ивайло Московски.

Той обаче заяви, че е оптимист, че казусът ще бъде решен скоро, тъй като на 18 януари премиерът Бойко Борисов ще има среща с канцлера Ангела Меркел. Това ще бъде една от темите, които ще бъдат обсъдени и при посещението на вицепремиера Симеон Дянков в Германия.

Министърът на транспорта призова стачкуващите да приключат с протестите и да „оставят хората спокойно да пътуват по време на празниците“.  Той защити решението на БДЖ да спре всички влакове, за да не трупа загуби от намалелия пътникопоток заради стачката. „При положение, че заради по-малко от 100 човека от 13-хилядна компания е блокирано цялото движение в страната, какъв е смисълът да пускаме 160 влака, които само ще трупат допълнителни загуби“, обясни транспортният министър.

Ивайло Московски припомни, че към момента загубите за превозвача са 2,5 млн. лева. Според него това може да се отрази върху заплатите на служителите за месец януари. „За този месец вероятно няма да се отрази стачката, но за януари месец със сигурност ще се отрази", каза министърът.

Той определи като "пълни глупости" твърденията, че БДЖ се води към умишлен фалит, за да бъде продадено след това на ниска цена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА