Last news in Fakti

15 Декември, 2011 10:50 1 105 0

Преизбраха Кокинов за градски прокурор на София

  • кокинов-
  • всс-
  • градски прокурор

Велчев подкрепи кандидатурата му, Несторов критикува досегашната му работа

Преизбраха Кокинов за градски прокурор на София - 1
Снимка: БГНЕС

Николай Кокинов е преизбран за административен ръководител на Софийска градска прокуратура на днешното редовно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кокинов получи втори мандат с 15 гласа. Останалите двама кандидати – Александър Налбантов, административен ръководител на Софийска районна прокуратура, и Бойко Атанасов, следовател от следствения отдел на Софийска градска прокуратура, получиха съответно по 8 и 1 гласа. Гласували са 24 членове на ВСС.

Преди гласуването членовете на ВСС изслушаха концепциите на тримата кандидати.

„Софийска градска прокуратура винаги е била най-важната прокуратура в България. СГП има 100 следователи и 90 прокурори“, заяви Николай Кокинов. По думите му градската прокуратура има готовност за сформиране на групи. Той заяви, че разпределението на делата се осъществява и ще продължи да се осъществява на случаен принцип със специален софтуер. „Приоритет ще останат ежемесечните срещи на колегите, в които се обсъждат проблеми, ревизиите и проверките, обезпечаване на колегите с техника”, заяви Кокинов.

„Административният ръководител не трябва да се притеснява да образува дисциплинарно производство, ако някой прокурор не изпълнява задълженията си. Мисля, че през годините съм доказал, че нямам притеснения относно образуване на дисциплинарни производства. Мисля също, че трябва добрата работа на колегите да бъде стимулирана” каза той.

Кандидатурата на Николай Кокинов беше подкрепена от главния прокурор. Според Борис Велчев Кокинов е имал успешен мандат. „И към двамата (Александър Налбантов и Николай Кокинов) имам най-добро лично чувство и професионална оценка”, каза Велчев.

"Александър Налбантов е качествен юрист, много добър административен ръководител и с много добро бъдеще", посочи Велчев. В СГП обаче се гледат най-трудните дела и там има най-много напрежение, а Кокинов имал много успешен първи мандат. Велчев допусна все пак, че сигурно сегашният ръководител на СГП не е безгрешен, но е сложил тази прокуратура "на едни правилни релси" и затова той лично няма колебание да го подкрепи за втори мандат.

Нестор Несторов обаче заяви, че не е съгласен с добрата работа на Софийска градска прокуратура и добрия мандат на Кокинов, тъй като не се правят така наречените работни срещи, не се търси отговорност от прокурори, направили „гафове” и други забележки. Той изтъкна в изказването си отрицателния ефект от медийните изяви на прокурорите, показните акции и арести, в които участват.

Несторов каза, че в Софийската градска прокуратура (СГП) има обвинители, които изпълняват поръчки на ръководството по всякакъв начин. На това главният прокурор остро възрази, че ако Несторов не подкрепи думите си с имена, то това са само слухове, а и самият Велчев бил чул доста слухове от управлението на Несторов като градски прокурор.

Несторов веднага посочи като пример случай от подследните дни, когато СГП е изпратила указания до Софийската районна прокуратура (СРП) за задължителното задържане на адвокат Николай Велков за 72 часа и по кои текстове от НК да му бъде повдигнато обвинение. На това Велчев не отговори нищо.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА