Last news in Fakti

20 Декември, 2011 11:01 1 151 0

През 2012 г. правят одити на участниците в изборите

  • сметна палата-
  • одит-
  • избори-
  • партии

Сметната палата за първи път ще може да налага глоби на нарушителите

През 2012 г. правят одити на участниците в изборите - 1
Снимка: БГНЕС

През 2012 г. Сметната палата предстои да направи огромен брой одити, защото участниците в проведените избори са доста, заяви по БНР председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров. Предстоят одити на може би над 1600 участници в изборите, тези, които са длъжни да дадат отчети, т.е. предстоят ни 1600 одита през следващата година. Тази задача ни е възложена от Изборния кодекс, посочи той. 

Мисля, че ще се справим, има цяла дирекция, която ще работи по тези одити, заяви проф. Валери Димитров. Резултатите ще бъдат оповестени на нашата Интернет страница. Те ще бъдат готови не по-рано от есента на идващата година, съобщи още той.

Има някои участници в изборния процес, които са нарушили закона, съответно те ще бъдат санкционирани. За президентските избори всички участници са подали отчети, но за местните избори някои политически партии, не много известни не са подали отчети, заяви проф. Валери Димитров.

Например това са Българска национал-радикална партия, Българска социалдемокрация, ВОТ Консерватори, политическа партия "Солидарност", политически клуб "Екогласност", политически клуб "Тракия", изброи Димитров.

Ние спазихме изискванията на закона и цялата информация, която ни беше предоставена от партиите, коалициите, инициативните комитети е на интернет страницата на Сметната палата в частта на Единния регистър по изборния кодекс, така че всеки гражданин може да види тази информация, посочи Димитров. Според него една от заслугите на Изборния кодекс е, че направи изборния процес много по-прозрачен и създава усещане за по-голяма публичност.

Изборният кодекс предвижда големи глоби за нарушителите. Председателят на Сметната палата е упълномощен да налага тези глоби, съобщи той промените в закона. Сега тепърва обобщаваме данните, ще видим кои са нарушителите, добави Димитров. Той каза, че глобите са доста големи – от 5 до 10 000 лв. Председателят на Сметната палата посочи, че това се прилага за първи път - Сметната палата за първи път има санкционираща роля.

Много често се констатира целево изразходване при таксата смет, наблюдават се и нарушения при управлението и разпореждането с имущество, някои от тях граничат с престъпление, изброи проф. Димитров за най-често срещаните нарушения. Най-типичният пример е апортирането на публично имущество в капитала на дружества, при което публичната организация губи собствеността си. Това е типичен начин за скрита приватизация, за разпиляване на публичното имущество. Това са едни от най-лошите практики, които се наблюдават през последните години, категоричен бе той.

За обществените поръчки, където нарушенията са най-много Димитров заяви, че е има изменение на закона за обществените поръчки, с което Сметната палата може да санкционира и да налага сериозни глоби - от 3 до 10 000 лв. Наблюдаваме доста нарушения. Най-честите нарушения при обществените поръчки са, например, изкуствено раздробяване на поръчките, както и избягване на конкуренцията при поръчките. Има имуществени санкции, предстои да видим каква ще бъде практиката и предстои да упражним тази наша нова функция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА