Last news in Fakti

1 Септември, 2017 16:30 788 3

ВМРО с инициатива за край на Европа на две скорости

  • вмро-
  • европа на две скорости-
  • доходен съюз
ВМРО с инициатива за край на Европа на две скорости - 1
Снимка: ВМРО

Днес в зала „Запад“ на Народното събрание беше даден официален старт на общоевропейското начинание „Доходен съюз“. То минава под мотото „Равна заплата за равен труд“.

Целта му е да предизвика дебат в Европейския парламент, който да сложи край на Европа на две скорости. Това може да стане чрез обсъждането и гласуването на политики, които да станат задължителни за държавите-членки, смятат от ВМРО.

Започва и събирането на подписи за общоевропейски референдум.

Домакини на пресконференцията бяха народните представители от ВМРО-БНД.

"Тази инициатива е историческа. Тя засяга това родните ни фирми да са конкурентни с другите. Става дума за един по-справедлив ЕС. Сега е моментът, сега в Брюксел се решава какъв ще е ЕС в бъдеще. Ако ЕС и ЕК бяха предприели тези действия преди години, днес нямаше изобщо да говорим за Европа на две скорости и да говорим за Брекзит и съдбата на Общността. Ние като партия имаме много добри отношения с двата основни синдиката в България, както и с работодателските организации и се надяваме и от тях да получим подкрепа. Започваме разговори не само със синдикатите, но и с други организации като работодателите, за да се постигне мащабна подкрепа на инициативата", каза при откриването народният представител и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.

Михаил Петров, координатор за България на инициативата и председател на Националния младежки комитет на ВМРО, от своя страна заяви, че тази инициатива идва в най-правилния момент.

"Обезлюдяването на държавите ни заради привлекателността на западните икономики, неравните заплащания са най-голямата заплаха за обезлюдяване на страните от Източния блок. Брекзит постави основния въпрос: Какъв ще е ЕС в бъдеще и ще се стреми ли да развива равно всички свои части?

Можем да използваме това начинание, за да поставим този въпрос – каква ще е съдбата на ЕС. Всички държави, които се включиха в тази инициатива, имат сходни проблеми с нашите. Важно е да има справедливост и равенство между членовете на ЕС. Останалите държави от Европа не трябва да виждат в нас само работна сила, но и партньор. Миграцията е проблем номер едно в страните от т.нар. Източен блок. От една страна имаме ниски доходи, а от друга страна липса на квалифицирана работна ръка. Младите хора заминават към Западна Европа, а хора от близкия Изток и Африка се заселват. Всеки човек има право да живее нормално в своята страна", посочи Петров.

Подписите за предизвикване на референдум ще се събират по два начина. Обичайно – на бланки, които са идентични с тези за национален референдум, хората ще могат да се подписват на предварително обявени места, и онлайн. Сайтът ще бъде преведен на български и съвсем скоро ще бъде активен. След събирането на необходимите 1 млн. подписа от целия ЕС, като за България минимумът е 12 хил., ще бъдат внесени в ЕК. Тя трябва да внесе исканията за разглеждане в ЕП и да приеме политики за осъществяване на това начинание.

Мартон Дьондьоши, народен представител в Унгарския парламент, основател на инициативата посочи за голяма победа това, че инициативата беше приета от ЕК По думите му това означава, че смисълът на инициативата е важен. Този въпрос има легитимитет. Успехът зависи само от едно – колко голяма гражданска подкрепа ще получи. Ако се съберат само минимално изискуемите подписи, ЕК може да я спре. Ако 11 средноизточни държави, членове на ЕС, се организираме и наберем сериозна подкрепа, ЕК не може да я спре. Ако освен политически партии към нея се присъединят други организации и църкви и я подкрепят, тогава ЕК няма да има повод да я спре. Трябва да се съюзим и заедно да работим. Подготвени са документите на 22-та официални езика на ЕС, както и системата за събиране на подписите онлайн. Събирането на подписи на хартия трябва да се разреши от самите държави, посочи унгарският политик

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова от своя страна заяви, че в нейния ресор са доходите от труд, социална политика и социално предприемачество. Отличи като изключително важно това какви ще бъдат доходите от труд в Европа и какви в България. Приоритет в работата на МТСП е тези доходи да се увеличават и ние полагаме максимални усилия в тази посока. Надявам се, че с общи усилия бихме могли да постигнем заплащането на труда да бъде еднакъв в целия ЕС, защото всички сме свидетели на демографската катастрофа и на изтичането на мозъци към други държави. Надявам се тази инициатива да успее и България да има своето достойно място в европейското семейство, заяви Петрова.

В края на представянето на кампанията депутатът Юлиан Ангелов откри подписката с искане за референдум. В нея подписите си положиха всички народни представители от ВМРО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 0 Отговор
    Дайте видео с реакцията на Домусчиев! Той с тази тема изпада в истерия.
  • 2 Нострадамус

    2 0 Отговор
    Ние сме на първа, а ония са на шеста предавка, доволни сме и на туй. Е вече сме роби, или африканци, ням нищо против африканците .
  • 3 Гого

    1 0 Отговор
    За България няма проблем ние отдавна сме на задна скорост с вдигната ръчна спирачка!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове