Last news in Fakti

21 Декември, 2011 11:19 737 0

Първанов: Науката е част от държавността

  • първанов-
  • унсс-
  • българската коледа

Президентът обеща траен ангажимент към „Българската Коледа“ и като обикновен граданин

Първанов: Науката е част от държавността - 1
Снимка: БГНЕС

Науката е част от българската държавност, това заяви държавният глава Георги Първанов на официалната церемония за връчване на Почетния знак на Президента на Републиката на досегашния ректор на УНСС проф. Борислав Борисов. „Мисля, че оставя едно добро наследство на проф. Статев", каза държавният глава за новия ректор на УНСС.

Проф. Борислав Борисов получава отличието за значимия си принос за развитието на Университета за национално и световно стопанство като модерен образователен и научноизследователски център, както и по повод 20 години от създаването на Катедра по интелектуална собственост в УНСС.

„Не мога да не изразя своя изключителен респект към тази многолетна работа на проф. Борислав Борисов“, заяви Първанов. „За тези два мандата като ректор на УНСС, той изкачи университетската общност на университета до възможно най-престижните места, които е имал български икономически университет – 13-то място в Европа и 31-во в света. Наистина са повод за гордост и на университетската общност, и на всички нас”, каза президентът.

Държавният глава връчи Почетен знак на Президента на Републиката на Българската асоциация по неонатология и на Българската педиатрична асоциация за изключителен принос в развитието на неонатологичната помощ в страната и на педиатричната наука и практика в България, както и за активната им роля в организирането и провеждането на благотворителната инициатива „Българската Коледа”.

„Вече сме в разгара на поредното издание на „Българската Коледа”, за мен – последното в качеството ми на главен организатор. Но като човек, който ще бъде съпричастен, не може да имате никакво съмнение, че ангажиментът ми ще бъде основен, траен и доста активен“, заяви още Георги Първанов.

По думите му това е, може би, най-красивото, най-силното нещо, което президентската институция е правила извън другите международни или вътрешни събития. „Това е нещо, което впечатлява“, подчерта държавният глава.

Стремежът на президентската администрация в инициативата „Българската Коледа“ е бил за пълна прозрачност до последния лев, подчерта Първанов по време на украсяването на коледната елха, заедно с част от децата на „Българската Коледа“, ученици от 58 Основно училище и Първа английска езикова гимназия. Президентът заяви, че е сигурен, че така ще бъде и занапред, когато инициативата ще бъде подета от новоизбрания държавен глава Росен Плевнелиев. 

„Радвам се, че имам възможността заедно с моята съпруга да ви домакинствам, да ви посрещна, да се порадваме на деветата година от изданието на "Българската Коледа" – може би най-мащабната благотворителна инициатива, обществена, за последните години от началото на века“, каза президентът при посрещането на гостите.

„Една инициатива, която помогна на над 1000, може би около 1100 български деца и помага, защото това е траен ангажимент, защото много от децата на "Българската Коледа", символите на "Българската Коледа" всяка година са обект на нашите грижи и внимание. Защото "Българската Коледа" има едно мото, което ще бъде валидно винаги. Защото за нас е особено важно да подарим надежда на децата в беда, на техните родители, близки. Чудесно е, че "Българската Коледа" има своите вече многобройни постоянни, трайни приятели. Имаме една група от около 30 - 40 сериозни дарители и сред тях са нашите приятели от Първа английска езикова гимназия", каза президентът.

По думите му това, че милиони българи за тези десет години се включиха в "Българската Коледа" не сваля отговорността на държавата за търсенето на по-качествено здравеопазване. "Няма нищо по-важно за институциите, за държавата, за обществото от здравето на всеки българин. Затова най-важен приоритет трябва да бъде детското здравеопазване", заяви президентът.

„Коледата е силна с това, че се вижда къде отиват парите, че не се дават за нещо абстрактно, за нещо неясно. Те се дават за здравето, за живота на малките. Коледата ще бъде винаги силна с това, че нашият стремеж – на президентската администрация, на партньорите ни от различните организации, е да има пълна чистота и прозрачност до последния лев от началото до край. Сигурен съм, че така ще бъде и за вбъдеще, от следващата година, когато вече инициативата ще бъде поета от новоизбрания президент г-н Плевнелиев”, каза Първанов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА