Last news in Fakti

22 Декември, 2011 11:00 789 0

Велчев против промени в НК заради палежите

  • борис велчев-
  • палежи-
  • нк

Законът дава достатъчно възможности, смята главният прокурор

Велчев против промени в НК заради палежите - 1
Снимка: БГНЕС

Действащият Наказателен кодекс и методиките за разследване на палежите дават достатъчно възможности да се мине без това предложение. Това каза главният прокурор Борис Велчев по повод мнението на премиера Бойко Борисов и вицепремира Цветан Цветанов за промени в Наказателния кодекс заради палежите на коли.

Велчев не отговори конкретно на въпроса защо в такъв случай палежите продължават и разследващите не постигат успех. „Не зная кои палежи имате предвид. Доколкото зная, в последната нощ няма такива палежи. Знаете, че има и задържани лица“, посочи той.

Преди дни премиерът Борисов заяви, че в тези случаи, на палежите, няма член, по който лицата да бъдат обвинени, освен ако не са задържани в момент на палеж. Той сравни ситуацията с палежите със задържаните за подготовката на бомбения атентат през 2003 година. Тогава, по думите на Борисов, било безспорно, че арестуваните са поставили взривното устройство, но те обяснили, че имат бомба, защото отивали да ловят риба в реката.

„С министър Цветанов говорихме дали не може адекватно да търсим някаква промяна и в закона. Но тези, които ги задържат, ги задържат с шишетата запалителна течност. Те казват, ами отивам да си запаля колата с него. Отиват, проверяват колата и оказва се, че тя си работи. Или казва, с тази бутилка отивам да си паля печката в нас. И... по кой член да го обвиниш в палеж. Трябва да го задържиш в момента, когато я пали. Затова задържаните в момента не издържат на полиграфските изследвания. Могат да намерят алиби“, заяви той.

НК предвижда от 1 до 8 години затвор, за всеки, „който запали сграда, инвентар, стоки, земеделски или други произведения, гора, машини, рудник или друго имущество със значителна стойност“.

От 3 до 10 години зад решетките пък заплашват подпалвачите, които за застрашили живота на някого, при опасност пожарът да се разпростре и върху други обекти, ако извършителят изпълнява поръчка на престъпна група или ако унищоженото имущество е защитено по някакъв начин. В случаи на настъпили значителни щети НК предвижда от 3 до 12 години затвор, а при настъпила смърт – от 5 до 15 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА