22 Септември, 2017 07:28 3 509 47

Денят на независимостта е

  • независимост-
  • българия-
  • празник

Условията за обявяването на независимостта на младата българска държава в началото на ХХ век били изключително благоприятни

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново княз Фердинанд с манифест обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта, а след това и великите сили признават официално българската независимост.

Денят на независимостта е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите в Европа, отново се появява на картата на Европа след петвековното робство.

Условията за обявяването на независимостта

на младата българска държава в началото на ХХ век били изключително благоприятни: през лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария - една от великите сили, наложили Берлинския договор, се готвела да анексира две от провинциите на империята - Босна и Херцеговина, т.е. да го наруши.

Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф (срещат се във Виена) да съгласуват действията си. Междувременно българските власти завземат източните железници в Южна България и това поражда "известни" икономически противоречия между Австро-Унгария и страната ни. Дори за кратко стресва Фердинанд, който се уплашва да обяви независимостта.

Но правителството вече е решило това да стане на 22 септември 1908 г. в черквата “Св. 40 мъченици” в старата българска столица Велико Търново – символичен акт на продължение на Второто българско царство.

Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в черквата “Св. 40 мъченици” княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

Провъзгласяването на независимостта е не само голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича Царство България, а българският владетел вече се титулува цар.

Години преди това е нужна нова политика за сближаване с Русия. Началото е поставено от Фердинанд, който започва

задкулисните контакти с руската дипломация.

На 19 май 1894 г. Стамболов е свален от власт. Съставено е правителство, начело с д-р Константин Стоилов.

Князът постига своето международно признание чрез помирение с Русия. Във връзка с погребението на Александър ІІІ, българска делегация, водена от митрополит Климент, на 4 юли 1895 г. е тържествено приета от новия руски император Николай ІІ. Един ден по-рано в София е посечен Стефан Стамболов и това бележи новия политически курс на България.

На 2 февруари 1896 г. престолонаследникът княз Борис Търновски преминава в православието и негов кръстник става император Николай ІІ. Фердинанд вече се радва на официален прием във всички европейски столици, получава най-висши ордени.

Като главнокомандуващ на войската монархът се заема с нейното модернизиране и въоръжаване и с изграждането на елитен офицерски състав.

Князът подкрепя модернизацията във всички области – изграждането на пощи, железници, гари, пристанища. Любител е на автомобилите, влаковете и самолетите, строи дворци, паркове и градини.

Във външната си политика Фердинанд постига не само помирение, но и сближаване с Русия. През 1902 г. се сключва тайна военна конвенция между двете страни.

Ограниченията на Берлинския договор, според които България е васално княжество, пречат на владетеля и на страната да разгърне напълно своите възможности. Затова Фердинанд приема идеята за независимост.

Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор, e успешно разрешена.

Първо била спечелена Британската империя,

която поставя условието - да започнат преговори между българското правителство и Високата порта.

Преговорите започват веднага, като българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. По време на тях Високата порта иска България да плаща голям данък. Тогава в качеството си на министър-председател Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига до частична мобилизация на българската армия.

Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й. Официално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.

Провъзгласяването на независимостта без съмнение е най-високата точка на политическото самоосъзнаване и самоопределение на българската нация в годините след Освобождението. От тук нататък Царство България започва да подготвя окончателното присъединяване на останалите под османска власт територии.

Манифест към българския народ

"По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна. От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о' Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни клаузи, с формалното разкъсване, на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!

Издаден в древната столица Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората година от Моето царуване [Фердинанд] Министър Председател и Министър на Обществените Сгради, Пътищата и Съобщенията: [Ал. Малинов] Министър на Външните Работи и на Изповеданията: [Ст. Паприков] Министър на Вътрешните Работи: [М. Такев] Министър на Народното Просвещение: [Н. Мушанов] Министър на Финансите: [Ив. Салабашев] Министър на Правосъдието:[Т. Кръстев] Министър на Войната: [генерал Д. Николаев] Министър на Търговията и Земледелието: [А. Ляпчев]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дирдо

    38 10 Отговор
    Русия се отказва от дълга на Османската държава -ако турците нямат претенции към България....четете бе соросоиди...това го е направила Русия-а не САЩ...

    Коментиран от #39, #47

  • 2 Справедлив

    32 5 Отговор
    След тази статия някои НПО-та у нас и тяхните драскачи ще получат инсулт. Честит Празник Българи!!!!!!!!!!!!
  • 3 ЗЕВС

    27 3 Отговор
    Честит празник Българи! Да благодарим и на Русия която плати цената за Българската независимост.

    Руско-турският протокол

    от 3 март 1909 предварително споразумение за уреждане на финансовите и политическите отношения между Русия, Османската империя и България след провъзгласяването на българската независимост. Подписан е от външните министри на двете страни – Александър Изволски и Рифат паша, на 3 март в Петербург. С протокола руската страна склонява османската да признае новия правен статут на България, като обещава да отпише част (около 15 %) от контрибуциите, които Високата порта ѝ дължи съгласно Цариградския договор от 1879 година. Отстъпката от 125 милиона франка включва компенсация за румелийския дълг (40 милиона), за собствеността и правото на експлоатация на Източните железници в Южна България (40 милиона), за жп линията Белово – Вакарел (2 милиона) и за останалото имущество в България, за което турската държава претендира (43 милиона франка). Договореностите в протокола са утвърдени с българо-турски и българо-руски протокол, подписани месец по-късно.
    Русия приема за основа 125-те млн., която сума изплаща пряко на Високата порта, като я приспада от турския дълг по контрибуциите от войната 1877-1878г., дължими на Русия, и които не са изплащани от 1878 г. Ден по-късно (на 7 април) Русия признава независимостта на България.
    През април 1909 г. независимостта на България е призната последователно от Русия, Англия, Франция и Италия, от балкански
  • 4 ЗЕВС

    17 1 Отговор
    Българо-турски протокол
    6 април 1909 г.

    Подписан в Цариград от Андрей Ляпчев и Рифат паша с посредничеството на съглашенските посланици. С подписа на турския външен министър са анулирани членовете на Берлинския договор, учредяващи Източна Румелия като турска провинция и натоварващи България с ежегоден трибут и пропорционален дял от османския държавен дълг.
    Под натиска на Австро-Унгария и Германия в протокола е включен член, осигуряващ обезщетение за вложителите в Компанията на Източните железници, които отстъпват активите си в Южна България. Компенсациите са договорени през юни от Ляпчев в директни преговори с ръководството на компанията.
    Протоколът задължава българското правителство да заплати на Османската империя за правата ѝ върху телеграфа, пощите, фаровете и санитарната служба на своя територия. България поема и задължението да гарантира свободно изповядване на вярата и равенство на мюсюлманите с останалите си граждани, договорена е и организацията на мюсюлманските общини и съставяне на комисия за вакъфските имоти.
  • 5 1234

    27 6 Отговор
    За съжаление днес този празник не мога да го празнувам,не защото не мога ,а защото България НЕ Е НЕ ЗАВИСИМА държава вече! България окончателно загуби НЕЗАВИСИМОСТТА СИ с влизането и в европейския съюз.Сега България продължава да се унищожава от ,,ВЕЛИКИТЕ СИЛИ",които преди по вече от век я признаха за НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА.

    Коментиран от #10

  • 6 ЗЕВС

    23 2 Отговор
    Българо - Руски протокол.
    6 април 1909 г.

    Със споразумението в Петербург България поема
    дълг към Русия в размер от 82 милиона франка за срок от 75 години с лихва от 4,75 %, без да се обвързва с гаранции и да отстъпва контролни права.
    (Необходимите средства са отпуснати на София под формата на заем от Руската държавна банка. От този дълг България връща само 2 милиона)
  • 7 tost

    22 4 Отговор
    България винаги е вървяла нагоре,когато е била в близки отношения с Русия.За съжаление сега не е така.
  • 8 Реално

    29 5 Отговор
    Соросоиди ,четете бе продажници. Четете и помнете на кого дължите съществуването си..А на другите Българи им честитя празника от сърце.

    Коментиран от #20

  • 9 Пазарен Либерализатор

    13 25 Отговор
    До 1917 Русия е велика страна, след това болшевиките идват на власт с кървави преврати и превръщат всичко в кенеф, до ден днешен.

    Коментиран от #15, #17, #18, #19, #30

  • 10 Гост

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "1234":

    Правилно. А и управниците така грабят и разпродават отечеството, че ми се плаче. Няма оправия. Аз ще се отказвам и ще ходя другаде. Сиромашка държава без армия, без образование, без здравеопазване, без правосъдие. Само ни мажат очите по разни медии, че сме добре и се оправяме. Нищо не се оправя. При комунягите имахме държава. От трън та на глог седнахме. 45-89 зле! (Неправилния строй) 89-2017катастрофа.
  • 11 Надъхан Демократ Евреин

    6 5 Отговор
    Ух, ако аз бях завзел властта и щях да приватизирам, рециклирам, опоскам сичко де що има, туй заводи, железници, пощи, п...и м...и - всичко! После щях да почна пропаганда, че "то така си беше" )))
  • 12 onq s konq

    10 30 Отговор
    Ако не бяха американците щехме да ходиме с ушанки и да пиеме одиколон

    Коментиран от #13

  • 13 гост 2

    18 4 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Аз не мога повече да храня женати! Моля те да си я прибереш! Обра краставицата сутринта , доволна е. Пали беемвето и идвай си я взимай
  • 14 Гоуст

    11 21 Отговор
    Или сте платени или сте болни на тема Русия. Без значение каква е темата:спорт, шоу, крими... пишете си само и единствено Русия, Русия, Русия

    Коментиран от #16

  • 15 004130

    5 6 Отговор

    До коментар #9 от "Пазарен Либерализатор":

    Донякъде си прав, но до смъртта на Сталин е била във възход.
    След това нещата се пообъркват.
    А самите болшевики са им натресени от Германия, които транспортират Ленин с брониран влак.
  • 16 Киро

    10 23 Отговор

    До коментар #14 от "Гоуст":

    Не са болни бе, платени са.

    Клечат тук ежедневно за по шепа копейки да хвалят калната дупка, живото доказателство за хибридната война на Русия!
  • 17 до елементарния манипулатор

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пазарен Либерализатор":

    Според американският професор по икономика Ричард Улф:
    "През 1917, когато избухва Руската революция, над 90% от руското население е неграмотно-не може да чете и пише. Живее в селски райони, без пътища и електричество. Русия е най-изостаналата страна в Европа тогава. През 1917 г. Русия преживява следните катаклизми: загуба в Първата св. война и революция. След революцията през 1918 г. избухва гражданска война. Страната се разделя на две части, които воюват по между си, като в същото време четири други държави нахлуват с войски на територията на новия съветски съюз. Четири държави; Великобритания, Франция, Япония и Сащ. 10 хиляди американци дебаркират в Русия, за да смажат новия режим. Малък факт върху, който да помислите. Руски войник не е бил тук, но наши са били там. Може да разберете защо те се страхуват повече от нас, отколкото ние от тях. Такава е историята. После прокарват радикални мерки в селското стопанство – колективизацията. След това излизат с най-големи загуби в хора и имущество от Втората св. война. Та имаме много бедна страна, покосена от две св. войни, гражданска война, чуждестранна инвазия. И след всичко това, те стават втората суперсила през 70-те години – постижение, което светът е виждал много рядко. Всъщност единствената голяма страна в света, която постига толкова забележителен икономически растеж като СССР, е Китайската народна република, която в последните 20 години на практика направи същото, но без революции и войни."
    Казва го в
  • 18 до елементарният манипулатор

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пазарен Либерализатор":

    Казва го в икономическия си преглед за месец февруари 2017:
    https://www.youtube.com/watch?v=CPVSu01pkDE (от 15:14мин. нататък)
    А ти какъв професор беше? Дървен?
  • 19 до елементарният манипулатор

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пазарен Либерализатор":

    Ричард Улф (на английски: Richard Wolff) е американски нетрадиционен икономист, професор по икономика, преподава в Масачузетския университет в Амхърст от 1973 до 2008. Преподава икономика и в Йейл, в Държавния университет на Ню Йорк, в Университета на Юта, в Парижкия университет (Сорбоната) и в Брехт форума в Ню Йорк. Улф е водещ на седмичното радио предаване „Икономически новини” по радио WBAI и е чест гост в радио и телевизионни предавания и интернет медии.
  • 20 Рус

    8 22 Отговор

    До коментар #8 от "Реално":

    Е , ама ти си непоправим русофилистик и антибългарин , независимоста си е наша с Русия и без нея .И не забравяй няколко години по късно с кой са воювали българите и кой е разгромил ген. Колев в Фобриджа .А и кои са ни били съюзници.
  • 21 юрист

    6 18 Отговор
    РУСИЯ НЕ СЕ ОТКАЗВА ОТ ПРЕТЕНЦИИ, А СЛЕД ВОСР РУСКОТО БОЛШЕВИШКО ПРАВИТЕЛСТВО ЗАЯВЯВА, ЧЕ НЯМА ДА ПЛАЩА ДЪЛГОВЕТЕ НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ - ЗАЩОТО АКО ГИ ПЛАТИ, БОЛШЕВИШКА РУСИЯП ТРЯБВА ДА ОБЯВИ ДЪРЖАВЕН БАНКРУТ- И В ЗАМЯНА- НЯМА ДА СИ ТЪРСИ ЗАЕМИТЕ/ КРЕДИТИТЕ, РАЗДАДЕНИ ОТ РУСКАТА ИМПЕРИЯ НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ- чети инфо в историческите сайтове за тези ФАКТИ, бе, чукундур!

    Коментиран от #25

  • 22 Рус

    2 10 Отговор
    Добруджа.Така е с дебели пръсти и телефон
  • 23 Иван

    10 22 Отговор
    Тука наистина има много болни хора. Аби вие като се радвате толкова на Русия били ли сте там в съвремнна Русия? С руснаци срещали ли сте се? А с рускини.....? Много сте зле....ненавиждат ни и почти ни мразят и то масово поне половината от тях са с такова отношение към българити и държавата ни/не че нямат основания виждайки на какво положение е идвайки всяка година на море и сравнявайки с другите страни в ЕС/. А вие си пишете пишете глупости и живейте в някакъв измислен свят за някакви неща станали преди над 100 години. И сега конкретно: дълга не бил плащан от повече от 30 години, демек несъбираем, освен с нова война, но и тогава пак е несъбираем, така че руския цар е разменил несъбираем дълг срещу по-добри отношение с нова Турция и влияние над БГ. Елемнтарно и практично, както всичко което Русия е правила. А вие си пишете клоко обичате Русия........
  • 24 юрист

    8 19 Отговор
    http://www.desant.net/show-news/21855 “....От публикувания в Държавен вестник през януари в далечната 1884 г. Указ № 1144 става ясно, че „безкористната“ помощ на братушките-освободители е струвала на изстрадалия български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на тези пари в злато е била точно 32,5 тона злато.Във въпросния броя на правителствената ни газета буквално четем: „Ний Александър І с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер(аторски). Войски, съгласно с определението на Берлинский договор”. Впрочем този цитат ни отваря очите, че всъщност сме платили за окупацията, а не за освобождението си. Че имперските амбиции на Русия са съзирали в нас потенциал за раждането на нова „Задунайска губерния“ е видно и от стр. 308 в първия том на издадената през 1954 г. в съветската страна „История на България“, където е отбелязано, че „Царското правителство на Русия преследваше във войната с Турция завоевателни цели и използваше лозунга на една освободителна война“...“

    Коментиран от #46

  • 25 гост 2

    13 3 Отговор

    До коментар #21 от "юрист":

    Защо си писал името си на последния ред? Ние сами щяхме да разберем!

    Коментиран от #28

  • 26 юрист

    7 18 Отговор
    “...По-късно България изважда невероятен късмет с този дълг. Болшевишкото правителство на Владимир Илич Ленин заявява, че няма да плаща дълговете на руския цар, но и опрощава сумите, които другите държави са му дължали. Окупационният дълг на бившата Източна Румелия към Русия е опростен със споразумение между кабинета на Александър Стамболийски и съветското правителство.Интересен момент от сагата с окупационния дълг е неговата връзка с финансирането от страна на българската държава на руските бежанци в България, пристигнали тук през 1921-1923 г. след Октомврийския преврат и Гражданската война в Русия. Задължено от Обществото на народите да поеме издръжката на руските деца, болните, ранените и нетрудоспособните, правителството на Александър Стамболийски, (впоследствие и това на Александър Цанков), заплащат разходите, но решават да ги осчетоводяват за сметка на неизплатения остатък от окупационния дълг към Русия. При вземането на решението правителството е предупредено от Дирекцията на държавните дългове, че поема определен риск, тъй като не е ясно дали царска Русия някога ще се възроди и дали евентуално ще си поиска дълговете. В крайна сметка за издръжката на руските бежанци в периода от 1921 до края на 1951 г. България заплаща 343 797 189 лв. Тази внушителна сума е няколко пъти по-голяма от остатъка от окупационния дълг на България към Русия, равняващ се на 10 618 250 рубли и 43 ½ копейки и не се нуждае от коментар...“ http://www.bulblog.com/%D0%BA%D0%BE%D0
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Киро 2

    7 18 Отговор

    До коментар #27 от "Бесен Язовец":

    научи се да говориш и пишеш на български тогава коментирай.
  • 30 Киро 2

    5 19 Отговор

    До коментар #9 от "Пазарен Либерализатор":

    Много точно и вярно, искаха и нас да превърнат в комунистически ☭ кенеф.

    Коментиран от #38

  • 31

    3 9 Отговор
    хора америка ни освободи не лошите руснаци
  • 32 Kcaniba

    9 15 Отговор
    Мнозина у нас живяха дoскоро време с твърдо убеждение, че наший народ трябваше да очаква доб­ро от Русия; но от 6 септемврий миналата година всеки разбра, доколко тя е била искрено (разположена) в благопожеланията си спрямо нашата страна.

    От този знаменит ден 6 септемврий се забелязва постоянно, че политиката на руското правителс­тво е устремена против нашата независимост и самостоятелност.

    Всеки здравомислещ человек разсъждава, че ако Русия е желаела една силна, съединена и независи­ма България, тя трябваше освен да се възползва от извършеното на 6 септемврий и да поддържа Съеди­нението. Нейните доброжелателства за наший на­род щяха да се покажат пред целий свят, че са искрени, несвързани с никаква задня мисъл. Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал – Съедине­нието. Не искаме да упоменаваме тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество.

    Коментиран от #40

  • 33 Kcaniba

    10 13 Отговор
    Делото на Съединението беше общонародно, а не частно на княз Александра, както претендираше руското правителство и поради което най-много го обвиняваше, като тръбеше чрез своите органи, че княз Александър щял бил да продаде България ту на англичаните, ту на турците и пр.

    Интригите на руското правителство имаха своето зловредно влияние над наша­та интелигенция, която, заслепена от страстта на властолюбието, мереше народните интереси и нужди според своите лични. По този начин кликата на цанковистите проповядваше чрез печата, че зло­то на България бе княз Александър, а министрите Каравелов, Цанов и Никифоров приготовляваха поч­ва измежду войската за свалянието на Негово Ви­сочество, чрез което тези господа искаха да се нап­равят приятни и услужливи на руското правителс­тво, което в замяна на това да ги закрепи на власт­та, тъй като почвата им в народа беше почнала да се изплъзва изпод краката им.
  • 34 Kcaniba

    8 14 Отговор
    Гнусните замисли на властолюбците се осъ­ществиха посредством легкомислието и клетвопрестъпничеството на някои военни. После сваля­нието на княз Александра от българский престол руската политика захвана все повече и повече да си разкрива картата.

    Всеки, който по-напред предполагаше, че мо­же би с отиванието на княз Александра из България ще се премахнат причините за едно сдобрявание с руското правителство, остана смаян, като видя как царский пратеник г. Каулбарса работеше не за едно сближаванье и споразумение, а приготовлява­ше бунтове и смущения в страната с цел да предиз­вика една окупация на България с руски войски и за окончателно завоевание (на) Отечеството ни. За всекиго вече стана ясна тая цел на руските дипло­мати и на царя.

    Грубите отношения на руския пратеник спря­мо нашето правителство, неговото незачитанье на законите в страната, приготовлението на бунто­ве посредством подкупничества и още други гнусни работи на този господин, накара всеки един чес­тен и съвестен человек да изгуби всяка симпатия към „покровителката” и да са позамисли върху ней­ните благопожелания за наший народ. Настана ве­че решителний час за нашите ръководящи елемен­ти, нашата интелигенция да покаже пред света до­колко наший народ е достоен за свободен индивиду­ален живот.
  • 35 Kcaniba

    8 13 Отговор
    Мнозина у нас живяха дoскоро време с твърдо убеждение, че наший народ трябваше да очаква доб­ро от Русия; но от 6 септемврий миналата година всеки разбра, доколко тя е била искрено (разположена) в благопожеланията си спрямо нашата страна.

    От този знаменит ден 6 септемврий се забелязва постоянно, че политиката на руското правителс­тво е устремена против нашата независимост и самостоятелност.

    Всеки здравомислещ человек разсъждава, че ако Русия е желаела една силна, съединена и независи­ма България, тя трябваше освен да се възползва от извършеното на 6 септемврий и да поддържа Съеди­нението. Нейните доброжелателства за наший на­род щяха да се покажат пред целий свят, че са искрени, несвързани с никаква задня мисъл. Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал – Съедине­нието. Не искаме да упоменаваме тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество.

    Делото на Съединението беше общонародно, а не частно на княз Александра, както претендираше руското правителство и поради което най-много го обвиняваше, като тръбеше чрез своите органи, че княз Александър щял бил да продаде България ту на англичаните, ту на турците и пр.

    Интригите на руското правителство имаха своето зловредно влияние над наша­та интелигенция, която, заслепена от страстта на властолюбието, мереше народните интереси и нужди според своите лични. По този начин кликата на ца

    Коментиран от #43

  • 36 Стефан

    13 0 Отговор
    Когато губим Балканската война, българската войска се изтегля от турската граница, идват турците в село с 5000 българи и ги избиват и изколват, заради предателя Фердинанд, справка - Николай Хайтов.
  • 37 падналия ангел

    7 2 Отговор
    Нека на тази дата отдадем почит на хората работели за това дело, а те са българи и делото е българско ! Поне за миг да спрем с това филство и фобство. Утре пак да почнем да си чешем пръстите по клавиатурите за комунистите и демократите за русофилството и любовта към Америка.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Абе каскет

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "Дирдо":

    нали ние сме го върнали този дълг с 4% лихва! Или ти още вярваш в дядо коледа а???
    ПС Евала на Русия за това което е направила, ни най-малко не го умаловажавам, но то за пореден път показва, че безплатен обяд няма.
  • 40 Знаещ

    10 3 Отговор

    До коментар #32 от "Kcaniba":

    Договорът предвижда създаването на автономно, трибутарно княжество България с християнско правителство и правото да има войска. Окончателните граници на Княжеството трябва да се определят от смесена руско-турска комисия, но размерите на България, определени в общи линии на приложената карта, трябва да служат за основа на окончателното разграничение.

    Територията на България ще обхваща земите от река Дунав по новоустроената сръбска граница и оттам по западната граница на казата Враня до планината Карадаг. Оттам границата ще мине по западните граници на казите Куманово, Кочани, Калканделен до Кораб планина. След това границата се спуска на юг по Черни Дрин и после по западната граница на казите Охрид, Старово и Корча стига до планината Грамос. Оттам границата тръгва на изток през Костурското езеро, стига до река Мъгленица и се спуска до Солунския залив. Границата заобикаля Солун и през Бешичкото езеро излиза на Орфанския залив. От Буругьол границата извива на север към Родопите до Чепеларе, откъдето завива на изток и се спуска по Арда, после минава през Източна Тракия до Черно море, като оставя Одрин в Османската империя, а Лозенград, Люлебургас и Малко Търново – в България. Границата напуска морския бряг при Мангалия и през Добруджа излиза на Дунава при Расово (Член 6).

    Договорът се опитва да създаде голяма славянска държава на Балканите – княжество България би имало площ от около 170 000 кв. км. и би обхващало Видинско, Врачанско, Търновско, Русенско,

    Коментиран от #41

  • 41 Знаещ

    10 2 Отговор

    До коментар #40 от "Знаещ":

    продължение: “Русенско, Силистренско, Варненско, Софийско, Пиротско и Вранско в Поморавието, почти цяла Македония (без най-южните области), части от Косово (Качаник) и Албания (Корчанско), част от Източна Тракия и Южна Добруджа.[20]. Първите отзиви от подписания предварителен договор стават ясни, веднага щом той става известен за западните Велики сили. Обединеното кралство и Австро-Унгария се обявяват против него, заявявайки че Русия сама е решила Източния въпрос в своя полза, без да се допита до западните Велики сили.

    Заедно с Обединеното кралство, Италия и Франция се обявяват силно против излаз на България на Бяло море, под претекст че ще бъде използван от Русия, за да окаже влияние над Средиземноморието и морските сили в Европа.[21] Готово да покаже настойчивостта си, Обединеното кралство започва да се готви за война. Започнати са мерки за съставянето на два експедиционни корпуса за военни действия срещу русите и превоз на английски войски от Индия, през Суецкия канал в Средиземно море.[22]”

    Коментиран от #45

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гост

    4 10 Отговор

    До коментар #41 от "Знаещ":

    "Заедно с Обединеното кралство, Италия и Франция се обявяват силно против излаз на България на Бяло море, под претекст че ще бъде използван от Русия, за да окаже влияние над Средиземноморието и морските сили в Европа" Това доказва думите на един велик българин" От Русия нищо хубаво не е дошло "Добре че този воденичен камък вече не виси на българския врат. Без русия да ни спъва България пак ще си върне старата слава. Българина е много по кадърен от пияния руснак.
  • 46 Шопа

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "юрист":

    Гледал съм руски филм по темата, абсолютно вярно е това.
    Филмът се казва "Шипка" от 1958г.
    Плидставя имперските апетити на Русия под лозунга на освободителна война.
  • 47 Шопа

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дирдо":

    Много е важно защо?.
    Не заради "братският народ" населяващ земите, а за територията с име България която дава на тогавашната империя редица облаги , престиж и сила в очите на запада.
    За теб и мен, повервай нито Путин нито Меркел или Тръмп ги еня.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове