25 Септември, 2017 09:30 1 624 3

НЗОК ще съкращава персонал и ще се мести

  • нзок-
  • здраве-
  • пациенти-
  • болници

Касата би могла да получи нова сграда, която в момента е на здравното министерство

Поне 10 на сто от работещите в Здравната каса може да бъдат съкратени, защото "не знаят защо са тук", а централното управление на НЗОК може да се премести в сграда на здравното министерство, тъй като в момента сме "в три блока, в шест апартамента", става ясно от разговор между управителя на касата Камен Плочев и шефа на надзорния съвет Кирил Ананиев по време на заседание на надзора.

Управителят дори обмисля да наеме външна фирма, която да ходи по проверки при болници и лекари, защото сегашното "е братовчедска история". Едно от предложенията на Ананиев за оптимизиране на разходите на касата е именно и "за редукция на персонала и повишаване на заплащането и по-високи критерии при назначаването".

От касата открай време се оплакват от текучеството на кадри и ниското заплащане, затова сега идеята на новия управител Плочев е до края на месеца да се напише нов устройствен правилник, който да позволи промяна в структурата и броя на работещите в касата, пише в. "Сега".

"Това да сме в три блока, в шест апартамента, да се разхожда тази администрация, това да се прекрати. Т.е. да се премести касата на едно място и да видим кой какво работи и какво не работи. Аз сега не знам кой е на работа и кой не е на работа. Няма как да го открия. Минах по блоковете и гледам как по прозорците стоят 2-3 души и пушат непрекъснато. Просто е безумие това", казва Плочев по повод на това, че централата на НЗОК се помещава в няколко апартамента на блокове на улиците "Кричим", "Любата" и "Бигла" в "Лозенец".

Той допълва, че касата би могла да получи нова сграда, която в момента е на здравното министерство. Касата е в разпръснатите офиси в "Лозенец" още от основаването си, като покупката на апартаментите в сградите предизвика скандал, тъй като НЗОК плати за тях на НИКМИ 10 млн. лв. на цени, доста над нормалните за центъра.

"Има сериозен процент от хората, които работят в НЗОК, които не знаят защо са тук. Казал съм го няколко пъти - направете ефективно съкращение на персонал, никой няма да вземе парите за разходи за персонал и вдигнете заплатите на тези, които работят, защото при нас идват най-некадърните, които не са си намерели място при изпълнителите на медицинска помощ. Много са хората. Имаме ресурса да вдигнем заплатите на хората сериозно и да ги ангажираме да вършат качествена работа. Нямам никакво отношение към конкретни личности, но според мен между 10 и 20% от хората, които работят в касата, не знаят защо са тук", подкрепя Ананиев управителя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Аз сега не знам кой е на работа и кой не е на работа." Ами може да се разбере най-малкото по обема на работа. Това трябва да се мери, а не кой търка държавен стол за 600лв. Работници трябват, а не пъдари да следят кой влиза и излиза. Това може да стане и с прост журнал на карти за достъп. При добри процеси на институцията децентрализацията "в три блока, в шест апартамента" не е чак толкова лошо нещо. Светът отдавна работи с термини като надомна работа, мобилен офис, а бай Пенчо бригадира още брои на входа и на изхода, кой дошъл и белкем да не изнесе пишещата машина. Не казвам, че не трябва да има контрол, но трябва и доверие. Ама как да имаш доверие на 'матриала от държавната администрация. Ако си мисли, че ще повиши качеството със 100лв. отгоре, жестоко се лъже. 'Матреала просто го няма. Кадърното е в чужбина отдавна.
  • 2 Гостът

    4 0 Отговор
    Абсолютно правилни разсъждения. Дано поне Плочев да направи нещо и да се види светлина в тунела.
    Като него трябва да разсъждават всички министри и председатели на агенции.
  • 3 Гост1

    1 1 Отговор
    Правилни са расъжденията на Гост, защото в помента цялата държавна администрация се управлява от некомпетентни пъдари, които само гледат кой колко работни часа има, без значение какво прави през тези часове. Но тряба да си професионалист все пак...Другаря Кирил Ананиев, явно не си е пил хапчетата, а от такива като него за послеследните 10 години изгониха по д формата на съкращения почти всички неудобни на началниците по-кадърни служители в държавната администрация. Днес друг другар - Дончев пък ще "приватизира" счетоводствата и УЧР отделите на държавната администрация, а преди време друг другар - Дянков пък искаше да разпрати централните структури по различни градове, като опуволни работещите там и назначи хора от съответното градче - за да създава работни места. Този същия въведе система на заплащане в държавната администрация където я няма никъде по смета - за една исъща длъжност и една и съща работа, да речем от 650 до 2100 лева. И диспропорциите са ужасни, а пък хората се чудят защо държаната администрация не е работеща - пълна е със службогонци, натегачи и връзкари - затова! Умните и кадълните ги съкращават, а в рамките на година, две се назначават на тяхно място двойно количество връзкари и слагачи! ЗАТОВА РАСТЕ АДМИНИСТРАЦИЯТА!ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ РЪКОВОДНИЯ ПЕРСОНАЛ Е ЕДНА ТРЕТА, А НЕГО НИКОЙ НЕ СЪКРАЩАВА! И това е истината, за съжаление! Просто ми е интересно с този тип персонал, като как ще се подготви европредседателството...Та така. А Гостът явно
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове