Last news in Fakti

27 Декември, 2011 10:53 948 0

Археолози отричат да са саботирали магистралите

  • археолози-
  • магистрали-
  • кюстендил-
  • струма

Няма как едни археолози в два-три провинциални музея да саботират строителството на една магистрала. Това заяви пред БНР директорът на Регионалния исторически музей в Кюстендил Валентин Дебочички, в коментар на изказването на регионалния министър Лиляна Павлова по време на последното правителствено заседание, че археолози изнудват, саботират, извиват ръце и спират големите строежи.

Припомняме, че според Лиляна Павлова има проблем в участъка Белокопитово-Каспичан с Археологическия музей-Шумен и с АМ „Струма” ЛОТ 1, където два археологически музея – в Кюстендил и Перник, саботират строителството на магистралата.

„За мен това е съвсем неочаквано и необяснимо. В значителна степен изказването на министър Павлова е емоционално и безспорно несправедливо спрямо колегите археолози и в конкретност спрямо Регионалния исторически музей в Кюстендил. Ние през цялото време сме работили единствено съобразно Закона за културното наследство и по възложена малка обществена поръчка от Агенция "Пътна инфраструктура", която в началото на декември ни възложи археологическо наблюдение при отнемане на хумусния пласт на ЛОТ 1 на автомагистрала "Струма". Археолозите от нашия музей много стриктно и професионално изпълниха тази поръчка, в резултат на която се оказа, че непосредствено върху трасето се намират неизвестни досега два археологически обекта - многослойно селище и могила от Античната епоха”, обясни Дебочички.

Той заяви, че Агенция "Пътна инфраструктура" е била информирана за резултатите от наблюдението. Според него проучването ще продължи в рамките на 4-5 месеца. С толкова ще се забави и изграждането на най-важния, по думите на министър Павлова, участък от ЛОТ 1 на магистрала "Струма". Директорът на РИМ-Кюстендил е категоричен обаче, че разкритията няма да наложат промяна на трасето на ЛОТ 1 на магистрала "Струма".

Дебочички предложи да се състои работна среща в АПИ, на която да бъдат уточнени графиците и всички останали подробности около обекта.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА