Last news in Fakti

23 Декември, 2011 16:41 1 270 0

БАН брани археолозите саботьори на магистрали

  • археолози-
  • магистрали

Дава пресконференция в отговор на отправените обвинения

Категорично отхвърляме обвиненията, че правителството има проблем с изграждането на магистралите „Струма” и „Хемус” и виновни за това са археологическите музеи в Шумен, Кюстендил и Перник, които, според министъра на регионалното развитие и благоустройството, „саботират строителството“. Това се посочва в декларация на ръководството на БАН.

„Споменатите археологически музеи в Шумен, Кюстендил и Перник са регионални исторически музеи и са към съответните общини, а не към БАН“, посочват от Академията. „Нещо повече, тези музеи са подчинени методически на Министерството на културата“, се казва в декларацията.

Според ръководството на БАН забавянето на строителството на магистралите е не по вина на археолозите, а заради непрекъснатото променяне на трасето им, късното осведомяване на археолозите от страна на Агенция "Пътна инфраструктура" и драстичното закъсняване на процедурите по отчуждаване на частни имоти, по трасето на магистралите.

От стенограмата става ясно още, че според министъра на културата археолозите пречат и на строителството на Ларгото, в центъра на София, защото „не са готови с проектите”. Министърът поставя и въпроса за преминаването на Археологическия и Етнографския музеи от Българската академия на науките към неговото министерство.

По този повод, ръководството на БАН е силно смутено от заявеното предложение, защото именно Министерството на културата покани Националния археологически институт с музей към БАН /НАИМ – БАН/ в археологическото проучване на Ларгото. Целта беше да могат да бъдат спазени строителните срокове по изграждане на Метрото. Екипът на НАИМ-БАН се справи в срок и качествено, по договор, сключен с фирма “Метрополитен”.

Посоченият в стенограмата “Етнографски музей” към БАН няма абсолютно нищо общо с гореспоменатите казуси и включването му в темата звучи необяснимо, освен, ако не подсказва други намерения.

Ръководството на БАН е силно притеснено от тона на обсъждането по време на правителственото заседание, където археолозите се представят като хора, които “изнудват държавата и спират магистралите” и “извиват ръце” на правителството.

Тази теза, според нас, е абсолютно несъстоятелна, защото, до този момент, археолозите на Българската академия на науките само са помагали и са съдействали на държавата, в нейните инфраструктурни проекти, като са работили по взаимно договорени срокове.

На специална пресконференция на 27.12.2011 г. (вторник), от 12:00 часа, в БТА, БАН ще представи още подробности и документи, по отправените обвинения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА