Last news in Fakti

27 Декември, 2011 11:35 999 0

1,4 млн. лв. за два дни снегопочистване в София

  • софия-
  • снегопочистване-
  • сняг
1,4 млн. лв. за два дни снегопочистване в София - 1
Снимка: БГНЕС

Разходите за почистване на столицата от снега на 21-ви и 22-ри декември възлизат приблизително на 1 400 000 лева. Това съобщи заместник-кметът на Столична община Мария Бояджийска, която представи част от информацията за почистването на столицата с падането на първия сняг миналата седмица.

„Разходите за нас са изключително важни. В момента продължават уточнения. „Пътища и съоръжения”, както и друга фирма за непочистени спирки, са санкционирани. Почистването на снега се извършва върху всички улици с масов градски транспорт и булеварди (7 052 дка) и с обществена значимост (площ 4 445 дка)", каза Бояджийска.

Общинският съветник от листата на Синята коалиция Владимир Кисьов каза, че днес Общинският съвет ще гласува отново несправедливата такса смет за софиянци. „Как не можахме да направим една крачка в положителна насока за тези години? С всяка изминала година таксата смет, която искаме от гражданите, се задълбочава в нейната несправедливост, защото таксата смет, базирана на данък скрап без всякаква корекция и осмисляне на формулата, която се изчислява, данъчните оценки се увеличават", каза Владимир Кисьов.

„1,6 промила от 300 000 мисля, че са доста сериозна промяна за последните години. В една и съща етажна собственост съществуват различни оценки, което означава, че гражданите от една и съща жилищна кооперация плащат различен данък смет", допълни Владимир Кисьов. В някои райони се заплаща пет пъти по-висока такса смет, отколкото в други райони.

Заместник-председателят на Столичния общински съвет Вили Лилков предложи собствениците на поземлени имоти, включени в границите на парковете и градините на Столична община, да са освободени напълно от заплащането на такса смет. Смятам, че това е реално, тъй като хората не използват напълно тези земи. Те плащат данъци, но не трябва да плащат такса смет.

Във връзка с предложението на Вили Лилков, заместник-председател на СОС Николай Стойнев каза, че публичната общинска собственост е нещо различно от частната. „Нормално е собственикът на имота да си заплаща тази такса. По отношение на предложението за намаляване на промилите – тези 3,4 милиона лева колкото и да изглеждат привлекателно за политиците решение, ми се струва, че не може да бъде прието поради няколко причини: това на практика е много ниска отстъпка за граждани, които плащат такси. Това означава по 2 лв. на месец облекчение. Това няма да доведе до съществено облекчение за семейния бюджет”, каза още Стойнев.

Процесите, свързани с чистотата, се плащат всеки месец. 15-18 милиона лева ще бъдат платени за тези дейности. Има един-единствен справедлив начин за плащане на таксата за битови отпадъци и това е по количество отпадък, посочи Стойнев.

Столична община ще повтори конкурса за реконструкция на пространството около паметника на Свети Патриарх Евтимий, съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Изграждането на атракцион за деца и реконструирането на Западен парк беше също в плановете ни. Това са конкретни обекти, конкретни проекти, както например и реконструкцията на пространството около паметника на Св. Патриарх Евтимий. Проведохме конкурс - не се яви нито една желаеща фирма, така че повтаряме този конкурс, след като се оправи времето. Имаше и някои обекти, които не бяха качествено изпълнени, наложихме санкции, върнахме. Това е една постоянна работа, каза Фандъкова.

Помолена да коментира причините, че столичният завод за боклук все още не е завършен, Фандъкова каза: „Инсталацията с нейните различни елементи започна да се изгражда през 2011 г. Беше осигурено финансиране от Европейската комисия на стойност над 100 милиона лева безвъзмездно за София. И в момента се изгражда депото, то се строи и очакваме одобрението на втория етап, така че всичко в това е в ход. Вярно, имаше забавяне по много причини. Това беше наистина една битка, която в края на краищата мисля, че предстои да завърши и то- в следващия месец, по уверение на ЕК.“
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА