Last news in Fakti

23 Декември, 2011 12:13 1 552 0

Глобяват фирма за вчерашното снегопочистване в София

  • сняг-
  • почистване-
  • снегорини

На терен са работили между 120 и 170 снегорини

Глобяват фирма за вчерашното снегопочистване в София - 1
Снимка: БГНЕС

Една фирма, която поддържа общински пътища в столицата, ще бъде глобена за неизпълнение на задълженията си вчера, стана ясно на пресконференция на общинските съветници от ГЕРБ.

Има неизпълнение на една фирма, която поддържа общински пътища („Пътища и съоръжения”), която е отговаряла за участъка от Драгалевци към Природен парк „Витоша” и тя ще бъде глобена, заявиха общинските съветници.

В момента се правят сметките колко струваше почистването през вчерашния ден, каза заместник-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев. „Става дума за парите на софиянци, такса смет е най-големият приход в бюджета на общината, правим този отчет и във връзка със сесията на Общинския съвет, която предстои до края на декември тази година, на която ще бъде приета план-сметката за 2012 година“, обясни той.

Анна Стойкова, общински съветник от ГЕРБ, заяви, че изминалата година е била много успешен модел на работа. „Ще използваме всички усилия и средства за строг контрол на парите на софиянци, които се изразходват за почистването на столицата. Ние ще разчитаме на тяхната подкрепа градът да бъде чист”, каза още Стойкова. Пролетното почистване е било добър модел за гражданско поведение, смята тя.

През вчерашния ден в столицата са почистени от сняг 7 052 дка улици с масов градски транспорт и 4 109 дка улици от обществено значение, а на терен са работили между 120 и 170 снегорини, съобщи още Николай Стойнев.

Вчера е имало специални стоянки в София, където са стояли машините за по-голяма оперативност. „Не мога да гарантирам, че всички подлези са били почистени“, допълни той.

За периода 2007-2011 година тенденцията е за намаляване на ръчното метене на улиците в София с масов градски транспорт за сметка на машинното метене, каза в презентацията си по темата за почистването Лорита Радева, председател на комисията по екология. Това е един от изводите в сравнителния анализ по дейностите на чистотата, направен от Столична община за периода 2007-2011 г. и е обвързан с проекта за план-сметката за 2012 г.

Увеличава се ръчното метене на улици с обществена значимост и вътрешно-кварталните улици, пише в анализа. В сравнение с 2007 г. ръчното метене на улици с обществена значимост се е увеличило два пъти, а на вътрешно-кварталните улици - почти 7 пъти.

Въпреки, че през 2011 година делът на измитите в София улици е най-висок в сравнение с предишните години от 2007 година насам, определено има проблем с почистването на вътрешно-кварталните улици и с тяхното миене.

С най-много техника за зимно почистване, предимно снегорини, разполагат фирмите "Титан Чистота Център", "Титан Чистота Изток", "АЕС-Х-РТК", "Заубермахер" и др. Прави впечатление обаче, че в сравнение с периода 2009-2010 година, когато общият брой на снегорините в София е бил 199, за периода 2011-2012 година техният брой е спаднал на 177.

Увеличението на разходите за лятно улично почистване, сметосъбиране и сметоизвозване, се дължи освен на разликите в цените за извършване на услугите от концесионерите и новите фирми-оператори, така също и на подобряване на качеството им, пише в анализа. Включването на повече улици и други обществени места за ръчно и механизирано метене и миене допринасят за подобряване на чистотата в София, смятат общинските съветници от ГЕРБ.

За 2012 година запазваме такса смет за софиянци - 1.6 промила за граждани и 10-те промила – за фирмите, запазваме и средствата по отделните пера разходи в план-сметката за следващата година, потвърди Лорита Радева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА