Last news in Fakti

14 Октомври, 2017 08:20 5 313 29

Бойко Борисов: Исторически пробив за България!

  • албания-
  • българия-
  • пробив-
  • еди рама-
  • малцинство-
  • бойко борисов

Положихме изключителни дипломатически усилия, заяви премиерът

Българският министър-председател Бойко Борисов благодари на албанския премиер Еди Рама за решението да се признае българската етническа общност в страната.

Тирана официално одобри някои поправки към закона за защита на малцинствата, според които Албания официално признава българското малцинство. Европейският парламент също призова да бъде призната българската етническата принадлежност на българите.

„Исторически пробив за България. След 104 години Република Албания призна българската етническа общност в страната. Положихме изключителни дипломатически усилия, за да стигнем до този успех и да защитим правата на българите, които са били част от формирането на нашия народ, но остават извън съвременните ни граници“, написа българският премиер от профила си във Фейсбук.

„Благодаря на моя приятел - премиера на Албания Еди Рама, пред когото бях поставил въпроса, а той спази обещанието си Албания да не нарушава интересите на българската общност“, добави министър-председателят.

„Благодаря и на всички, които в последните години работиха това да стане факт. България ще подпомага европейската интеграция на Албания, в която виждаме наш истински партньор и близък приятел“, завърши Бойко Борисов.

Българското малцинство в Албания се състои от около 50 000 души. През септември българският премиер заяви на своя албански колега Еди Рама, че очаква новият закон да съдържа текстове, които ще защитят правата на българското малцинство в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    33 8 Отговор
    А, да видим, кой ще познае колко Албанци ще си извадят Български паспорти?! Отговора е много лесен!:) Няма да подсказвам!:)
  • 2 С какво съ хранити

    22 4 Отговор
    Ти си от теа де не ядат асфалт сигурно ? А как преживявате, какво ядете ?
  • 3 Цун Кай Хуи

    41 11 Отговор
    Тоя пак се опитва да ни хвърля прах в очите с някакви
    измислени успехи.
    Истината е,че докато не махнем от власт триото
    БКП (Борисов,Корнелия,Пеевски) хубаво няма да видим.
  • 4 Pesho

    46 3 Отговор
    Този успех е още по-голям защото удря по македонизма и техните претенции, че всички са македонци.
  • 5 гост

    8 14 Отговор
    Следва признаване на албанско малцинство в българия,ако има.
  • 6 NO KOMENT

    29 9 Отговор
    Всеки албанец може да се кандидатира вече за български пашапорт.
    Айди заповядайте на пресни BG пашапорти.
  • 7 браво Бойко

    16 9 Отговор
    Вече външната ни политика изглижда все по-красива...
  • 8 ха ха ха

    26 11 Отговор
    Тя голяма работа станала бе, колкото 2 по-малки :D

    Боко... върви си с МИР!
  • 9 onq s konq

    16 20 Отговор
    Ако не бъде признато бълт. малцинство в Албания-ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА И НЕ МИЛЕЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ.Ако пък бъде признато малцинството в Албания-ЗАЩО АЛБАНЦИ ДА СЕ СДОБИВАТ С БГ-ПАСПОРТИ!?А целта на "Борците за руско иго" усърдно пропагандиращи за това от България и най-вече от Русия е:ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЗАМЯНАТА МУ С ПРО-РУСКО....Е няма стане ваща работа подлеци продажни.АМА ИЗОБЩО!!!

    Коментиран от #11

  • 10 VWandMercedes

    19 8 Отговор
    Трябва да клонираме "Боки", че като се износи кой ще ни управлява.Колкото и да е мутра в мен започва да бие "стокхолмския синдром".Има много минуси НО истината е , че води много добра външна политика.
    Все пак Ципрас не го посрещат на летището в Германия и да му казват "скъпи Ципуракис".
    Преди 100 години е казано "винаги с Германия и никога против Русия" и доколкото може да лавира, той прави точно това.
    А пък на червените ще ви кажа що го плюете та той е растривал ушите на вожда и вероятно попивал ценни съвети още тогава.
  • 11 ЛЕСЛИКАРУЧКА

    10 8 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Кон, на какво си при Боко на заплата, хонорар, надница, на коментари или просто си много п..с и ей така си чешеш копитата по клавиатурата?

    Коментиран от #12

  • 12 Дикембе Мутомбо

    7 8 Отговор

    До коментар #11 от "ЛЕСЛИКАРУЧКА":

    Напротив - много е прав коня. Този път.

    И май само пародира тези с беемветата, и далеч не е толкова прост, колкото се изкарва.

    Коментиран от #19

  • 13 МАКЕДОНСКИ

    8 4 Отговор
    А у нас няма малцинства, те са мнозинства като ромско , турско помашко и македонско. А колко сме българите ?
  • 14 тука

    10 0 Отговор
    В нашата мила родина след 10 години ще стане мазало
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Goran

    1 6 Отговор
    Sega trsajte Blgari i na Sicilia. Moze i tamka ima ???

    Коментиран от #25

  • 17 учуден

    7 2 Отговор
    Вижда му се края.Важното е че си пази гумените ботуши и мушамата.
  • 18 Хасан

    6 5 Отговор
    Ей пак мургави българи
  • 19 Знаещ

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Дикембе Мутомбо":

    Аз съм го запомнил с две неща. Едното е, че бил заможен със сто годишния си дъргел, а другото е, че се хвалеше, че е мързелив и благодарение на някаква реституция не му се налагало да работи и си живеел от наема. Рядко хората се гордеят с това, че са безработни мързеливци. А относно тази сделка с албанците ще ви кажа, че е добра само за нашите турци и ислямизираните цигани. Те ни признават малцинството като отплата за подкрепата на България и на българите в Македония за албанските партии. Те са като нашето ДПС преди години. Със сравнително малко гласове станаха патерица на една от двете големи и разединени македонски партии и овладяха най-ключовите министерства (образование, военни, икономика и др.) това го знам от един от лидерите на македонските българи, който подкрепяше всячески партията на Заев (македонските комунисти) да отиде на власт заедно с мюсулманите и да признаят за официален албанския. И аз като го питах не го ли е срам да иска мюсулманите да управляват в Македония? Той ми отговори, че не правил разлика между мюсулмани и християни, и че мюсулманското нашествие в Европа не било лошо за нас.

    Коментиран от #21

  • 20 Варна

    12 2 Отговор
    Какво значи исторически пробив? - Ще кажеш че водим борба за подобно нещо десетки години! - Както винаги Борисов прекалява с Апломба!
  • 21 Знаещ

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "Знаещ":

    И само да добавя, че благодарение на подкрепата за албанските мюсулмански партии в Македония наскоро излезе новина, че вече има населено място където единствения лекар в селото не знае македонски, а само албански. Вярно е че сестрата му разбирала македонски, но по принцип това не е задължително и сега вече вероятно има селища, в които и мед сестрите говорят само на албански. В парламента им е същото. Там си изнасят речи на албански и на македонците им трябва преводач в собствената им държава. Това е все едно в нашия парламент турците да си говорят и да изнасят речи на турски. Жалка работа и още по-жалко е че ние българите също имаме заслуга за това.
  • 22 Ашайко

    8 2 Отговор
    Гн. премиер, моля те иди до швеция , норвегия, финландия и докарай малко свежа кръв от скандинавията със сини очи и бяла кожа не може там да нямаме наша кръв още от ония години и за капак малко вироглави ирландки за радост на нашата страна и чичо К....чо
  • 23 УЙЧО

    2 1 Отговор
    САМОИЛ ЛИ Е ТОЗ
  • 24 Фюрера

    2 0 Отговор
    Пълна цигания може още да крадат от горе ИЗБРАНИТЕ
  • 25 antimediator

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Goran":

    Ти по-добре провери дядо ти и баба ти как са записани в черквата !
  • 26 СОМ

    1 0 Отговор
    АДАМ и ЕВА
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 пешо

    0 0 Отговор
    браво Бойче
  • 29 Гого

    1 0 Отговор
    На кой му дреме за това на пенсионера с 200 лева месечно или на работника с 400 лева заплата?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове