4 Януари, 2012 16:26 2 044 0

Шефът на НРС отива посланик

  • кирчо киров-
  • нрс-
  • посланик
Шефът на НРС отива посланик - 1
Снимка: БГНЕС

Директорът на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров, който заема поста вече 9 години, ще бъде сменен и ще бъде предложен за посланик. "Той е работил дълги години за държавата, редно е човек от такъв висок ранг да продължи да работи за държавата", заявява премиерът Бойко Борисов в интервю пред в. "Преса".

От думите на Борисов става ясно също, че ген. Киров е предложил за свой наследник сегашния си заместник в НРС полк. Звездомир Пенков. Към момента няма официално потвърждение, че именно Пенков ще е новият шеф на разузнаването.

През октомври м.г. беше публикувана грама на бившия американски посланик Джон Байърли от януари 2007 г., посветена на българските тайни служби. В нея дипломатът дава смазваща оценка за ръководството на контролираната от президента разузнавателна служба и по-специално на директора й Кирчо Киров, наречен "подлизурко".

Посочва се, че президентът Георги Първанов държи Киров на поста заради контрола му върху досиетата. Така на практика се разбиват досегашните оправдания на три поредни правителства, че ген. Кирчо Киров е на този пост заради високата оценка, която дават за работата му различните партньорски служби.

Рокадата в НРС идва със смяната на президента. ГЕРБ изчакваше да изтече мандата на Георги Първанов, за да започне готвената от години реформа в подчинените на президента специални служби НРС и НСО. Идеите са те да преминат към изпълнителната власт.

Днес премиерът обяви, че ще предложи два нови законопроекта за НСО И НРС. Ако новият президент ги одобри, те ще бъдат предложени за гласуване в пленарна зала, заяви Борисов пред журналисти в Бургас.

Още преди години Бойко Борисов се обяви за изваждане на НСО и НРС от подчинението на президента и преминаването им към изпълнителната власт. Борисов обаче беше казал, че докато на президентския пост е Георги Първанов той няма да инициира законодателни промени, с които да прехвърли двете служби към правителството, за да не се смята, че иска да отнеме правомощия на Първанов.

С встъпването в длъжност на Росен Плевнелиев се очаква да бъдат сменени всички 37 посланици, сътрудничили на Държавна сигурност, въпреки че Конституционният съд отмени лустрационният текст в Закона за дипломатическата служба.

Настоящият държавен глава отказа да се съобрази с желанието на управляващите дипломатите с агентурно минало да бъдат отзовани. Това принуди външният министър да прибере въпросните посланици за консултации. Четирима от тях съдеха Министерството на външните работи заради връщането им в София. Всички те са работили в администрацията на президента Георги Първанов. 

Вчера Върховният административен съд отмени заповедите за предсрочно им връщане в България на посланиците в Холандия, Сърбия и Гърция – Златин Тръпков, Георги Димитров и Андрей Караславов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА