Last news in Fakti

25 Януари, 2012 18:50 1 812 0

Смениха цялото ръководство на НРС

  • плевнелиев-
  • нрс-
  • кирчо киров

Ген. Киров става съветник на премиера, за да забрави тайните, които знае

Смениха цялото ръководство на НРС - 1
Снимка: БГНЕС

Променено е ръководството на Националната разузнавателна служба (НРС) и са назначени двама нови офицери. Това съобщи пред журналисти след края на днешното заседание на Министерския съвет в Пазарджик министърът на отбраната Аню Ангелов.

Двамата офицери са от службата и са назначени на длъжност “заместник-директор", като единият от тях ще изпълнява и задълженията на директор до назначаването на титуляр.

От длъжност и военна служба са освободени досегашният директор на НРС ген. Кирчо Киров и двамата му заместници ген.-майор Людмир Ангелов, а от длъжност - полк. Звездомир Пенков, посочи министър Ангелов.

Съгласие за смяната на ръководството на НРС и НСО беше постигната на днешната среща между министър-председателя и президента.

Макар че няма да замине посланик, както анонсира преди време премиерът, ген. Кирчо Киров ще бъде назначен като съветник на Бойко Борисов. Той влиза на мястото на бившия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев, който стана началник на кабинета на президента.

“Кирчо Киров не е сред номинираните (за посланици – бел. ред.), тъй като и външният министър, и президентът държат хора, работили за ДС, да не бъдат номинирани", обясни Борисов.

"Генерал Киров, разговарях с него, тъй като още веднъж казвам, той близо десет години ръководи разузнаването и е правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано - да ги забравят. Затова съм му предложил - на мястото на Йовчев да дойде съветник в Министерски съвет", посочи Борисов.

Плевнелиев заяви съгласието си най-накрая да бъдат приети закони за НРС и НСО, които са под шапката на президента и чиято дейност в момента се регламентира едва в няколко члена на Закона за отбраната.

"Съветът на сигурност към МС ще работи ускорено през следващия месец, за да бъдат изготвени основите на планираната реформа. До края на 2012 България трябва да има ясни и категорични устройствени закони, които дефинират правила и приоритети за службите", каза Плевнелиев.

Очаква се двете служби да излязат от шапката на президентството и да бъдат преместени към изпълнителната власт.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА