5 Януари, 2012 09:28 933 0

Шефът на НРС нямало да става посланик

  • кирчо киров-
  • николай младенов-
  • посланик-
  • вас

МВнР ще обжалва решението на ВАС за дипломатите с досиета

Шефът на НРС нямало да става посланик - 1
Снимка: БГНЕС

Външният министър Николай Младенов отрече, че името на ген. Кирчо Киров, който вече девета година оглавява Националната разузнавателна служба (НРС), се обсъжда за посланическа служба, както обяви преди ден премиерът Борисов.

"Няма такова назначение. Няма такава заявка, няма такова обсъждане. Не смятам, че може да се изпрати човек от системата на ДС зад граница. Волята на кабинета и на парламента е друга”, коментира министърът пред ТВ7. Според него обаче нямало разминаване между неговите думи и казаното от премиера.

"Той (Кирчо Киров – бел.ред.) е работил дълги години за държавата, редно е човек от такъв висок ранг да продължи да работи за държавата", заяви премиерът Бойко Борисов в интервю пред в. "Преса", публикувано в сряда.

Външният министър обяви още, че със сигурност ще бъде обжалвано решението на Върховния административен съд (ВАС), с което бяха отменени заповедите му за прекратяване на задграничните командировки на трима посланици с картончета - Златин Тръпков, Андрей Караславов и Георги Димитров.

Ако някой си мисли че ще получи по 100 лв. командировъчни за времето, когато не са били на поста си, това е доста сериозно принизяване на дипломатическата служба и използването на съда при подобни случаи не е нормално, заяви Николай Младенов. "Проблемът е, че Георги Първанов не се съобрази с волята на Министерски съвет и Народното събрание и не отзова посланиците членове на ДС", допълни той.

На въпроса за какво ще използва новата си резиденция, министърът заяви, че имало много доста глупави спекулации. "Нормално е всяка държава да има място, където да посреща гости. Държава, която уважава себе си, не трябва да се разхожда по хотелите и ресторантите”, каза Младенов и обясни, че резиденцията ще се ползва не само от външния министър.

Става дума за къща, ползвана от шведското посолство, което е закрило мисията си в България и е върнало сградата на българската държава, тоест къщата не е купувана и използването й ще спести разходи на МВнР и на държавата


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА