27 Ноември, 2017 10:28 1 903 0

До €330 млн. е глобата за БЕХ

  • бех-
  • теменужка петкова-
  • газ-
  • монопол

Делото е за възможна злоупотреба с господстващо положение на газовия пазар

Глобата по делото на Европейската комисия срещу "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ) може да достигне 330 млн. евро, каза пред предаването на БНР "Неделя 150" министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Делото е за възможна злоупотреба с господстващо положение на газовия пазар от страна на двете дъщерни дружества на БЕХ. Брюксел започна разследването срещу енергийния холдинг през 2012 г., като делото е за нарушение, продължило от 2007 до 2014 г.

Днес Теменужка Петкова коментира решението на Народното събрание по-рано тази седмица да не се признава вина по делото и увери, че то ще бъде спазено.

Министърът обясни, че след като страната не успее да постигне споразумение с ЕК, се пристъпва към забранително решение, което съдържа глоба в размер, определен от комисията. "Тази глоба може да достигне до 10% от оборота на БЕХ. Максималният размер на глобата би могъл да бъде 330 милиона евро", посочи тя и изрази надежда да не се стига до този най-тежък вариант. Петкова добави, че съществува вариант, ако страната признае за извършеното нарушение, санкцията срещу нея да бъде намалена с близо 30%. Съществувал е и вариант за преструктуриране, подобен на този от делото на ЕК срещу "Газпром", но по думите на министъра страната не е успяла да постигне споразумение по отношение на това преструктуриране.

"Просто смятам, че вариантите, които обсъждахме с ЕК, не бяха в интерес на българската страна", изтъкна тя.

По темата за възобновяването на проекта за втората атомна електроцентрала след доклада на БАН Теменужка Петкова каза, че управляващите са готови въпросът за "Белене" да бъде разгледан максимално бързо.

"БАН категорично каза, че след 2030 г. не само в България, но и в целия регион ще има дефицит на мощности", изтъкна енергийният министър.

Тя припомни, че окончателното решение за централата ще бъде взето от Народното събрание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА