Last news in Fakti

8 Януари, 2012 16:46 864 2

Външно обжалва решението на ВАС за посланиците-агенти

  • мвнр-
  • посланици-
  • дс-
  • конституционен съд

Министерството на външните работи ще обжалва решенията на Върховния административен съд (ВАС) за тримата посланици, които са били агенти на бившата Държавна сигурност. Това потвърди пред БНР  заместник-министърът на външните работи Константин Димитров.

Трима посланици, работили за бившата Държавна сигурност, спечелиха дела срещу външния министър Николай Младенов във Върховния административен съд заради предсрочното им връщане в България. ВАС отменя заповедите, с които министърът прекрати задграничните командировки на посланиците в Холандия, Сърбия и Гърция – Златин Тръпков, Георги Димитров и Андрей Караславов.

Тримата посланици заведоха дела с мотива, че по Конституция само президентът може да назначава и освобождава от длъжност ръководители на дипломатически мисии, а Георги Първанов отказа да подпише укази за това.

”Това е един чисто правен спор, който ние смятаме, че с допълнителни аргументи ще съумеем да спечелим на следващата инстанция в тази съдебна процедура”, коментира Димитров. “ Нашият юридически екип изследва задълбочено мотивите на първоинстанционния съд за съответното определение и се готви за следващата инстанция”, допълни той.

Външният министър Николай Младенов върна с различни заповеди и мотиви 37 посланици, за които бе обявено, че са бивши сътрудници на ДС. Първият ни дипломат прибегна до тази мярка, след като президентът Георги Първанов отказа да отзове въпросните дипломати.

Държавният глава не се съгласи с позицията на правителството за лустрация на всички, работещи във Външно министерство, бивши агенти. Президентът наложи вето и върху Закона за дипломатическата служба именно заради лустрационните текстове. Депутатите обаче повторно гласуваха документа, без да го променят.

В края на ноември Конституционният съд обаче отмени атакуваните текстове от закона. Въпреки това Младенов е категоричен, че правителството и новоизбраният президент Росен Плевнелиев ще затворят веднъж завинаги страницата с посланиците, за които има данни за агентурно минало.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Е това е върховна квалификация на идиотизъм.Ами новата власт
    ВИ казва,че повече няма да лапате.Каквото сте я"яли и из..али"
    беше до тук!Само ВИЕ можете да бъдете посланници.Колко млади
    хора завършиха и дипломация и политология и имат необходимата квалификация.А Вие стари негодници/посланици/,вместо да си затраете и да дедете път на младите искате още и още ................осети се малко бе ГАНЪО......
    още да лапате
  • 2 Емигрант

    0 0 Отговор
    Човече, не е осети се . У, с у се пише.