Last news in Fakti

25 Януари, 2012 10:44 1 665 0

Определиха първата партида нови посланици (обновена)

  • плевнелиев-
  • борисов-
  • посланици-
  • нрс

НРС и нов шеф и зам.-шеф

Определиха първата партида нови посланици (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Президент и премиер се срещнаха тази сутрин, за да обсъдят номинациите за посланици, които да заменят досегашните дипломати, отзовани заради агентурно минало или с изтекъл мандат. Очаква се да бъдат назначени над 60 посланици, което обаче няма да стане наведнъж.

„Има номинации, чухме аргументи. Там където аргументите са достатъчно убедителни, че номинацията ще работи за българския национален интерес, ще отваря врати, ще бъде полезен кандидат за икономиката, за приоритетите, се обединихме и чакаме решение на МС“, заяви Росен Пленвелиев сред разговора с Бойко Борисов.

„Ще работим поетапно за назначаването на посланиците. Ще има първи, втори, трети етап. Там, където все още има нужда от допълнителна обосновка, аргументи, евентуално алтернативни номинации, ще има етапност“, допълни той.

Държавният глава отказа да назове конкретни имена с аргумента, че трябва да бъде коректен към нашите международни партньори. „Трябва да получим и агреман, потвърждение от съответните държави. До тогава не може да бъдем сигурни в конкретните кандидатури“, обясни той.

Премиерът уточни, че шефът на Националната разузнавателна служба – ген. Кирчо Киров в крайна сметка не е сред номинираните. „Тъй като и външният министър и президентът държат хора, работили за ДС, да не бъдат номинирани“, подчерта Борисов.

Предложени са 24 нови посланици за одобрение от президента, съобщи външният министър Николай Младенов след края на заседанието на МС в Пазарджик. От тях 5 са жени, само трима не са служители на МВнР, а 92% от номинираните са дипломати. От тях 6 работят в страни от Балканите, 10 в страни от ЕС и двама в ООН.

Броят на освободените места от посланици, за които има данни, че са били сътрудници на ДС, са 17. Министър Младенов обясни, че това е началото на тази процедура, в която сътрудниците на ДС ще бъдат отстранени, а краят на процедурата е до 3 седмици.

По-късно правителството номинира 24 души за посланици.

Ето кои са те:

Албания – Димитър Арнаудов
Босна и Херцеговина – Ангел Ангелов
Ватикана – Кирил Маричков
Германия – Ради Найденов
Гърция – Емилия Кралева
Египет – Румен Петров
Италия – Ангел Чолаков
Китай – Пламен Шукерлиев
Кувейт – Пламен Улшевски
Румъния – Александър Филипов
Нидерландия – Никола Колев
Сърбия – Ангел Димитров
Представителство на България към ООС в Ню Йорк – Стефан Тафров
Македония – Иван Петков
Австрия – Елена Шекерлетова
Белгия – Веселин Вълканов
Унгария – Бисерка Бенишева
Великобритания – Константин Димитров
ООН – Женева – Иван Пиперков
Брюксел, постоянно представителство към ЕС – Димитър Цанчев
Йемен – Борис Борисов
ЮАР – Катя Делева
Словакия – Маргарита Ганева
Украйна – Красимир Минчев

Реформите в службите

Министър-председателят и държавният глава са обсъдили и предстоящата реформа в разузнавателните служби. „Поехме ясен и категоричен ангажимент, изпълняваме го от първите дни. Съветът на сигурност към МС ще работи ускорено през следващия месец, за да бъдат изготвени основите на планираната реформа“, заяви Плевнелиев.

„След това в КСНС на първото му заседание, надяваме се в края на март, да обсъдим в широк формат основните параметри на реформата. След това да бъдат изготвени законите. До края на 2012 България трябва да има ясни и категорични устройствени закони, които дефинират правила и приоритети за службите“, допълни той.

След заседанието на Министерския съвет. стана ясно, че цялото ръководство на службата е сменено. Двамата офицери са от службата и са назначени на длъжност “заместник-директор", като единият от тях ще изпълнява и задълженията на директор до назначаването на титуляр.

Случаят "Мировяне"

Помолен да отговори на настояванията на десницата за коментар относно полицейското насилие при акцията в Мировяне, Плевнелиев заяви: „Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, всеки ден, която се случва в тази държава. Процесът отговаря за процеси, за модели, т.е. аз ще следя конкретни казуси, в тяхното развитие.“

„Радвам се, че изпълнителната власт вече взе мерки, радвам се, че има наказани. Надявам се от този конкретен случай в края на процеса да видим промяна на процедурите и начина, по който се адресират. Ще го кажа в прав текст – оценката на риска е важна, т.е. какъв е рискът за една акция. Аз като президент ще изчакам да видя всички действия, ще изчакам да видя промените в начина и нагласата на работа. Ако видя, че има подобрение, ще го кажа. Ако  видя, че не се учим от големи и малки грешки и продължаваме по същия начин, пак ще го кажа“, обеща той.

От своя страна, премиерът заяви, че волята му е била изпълнена. „Наказаха тежко участващите в тази акция, надявам се и министър Цветанов да ме е разбрал правилно, че това не мода бъде стил и действие на МВР и че в подобен следващ случай, действително трябва да си отидат и големи началници от министерството. Вчера бяха в министерството, срещнах се с всички, които са участвали в акцията – грубо превишаване на правата, за което аз съм ги санкционирал“, каза той.

„МВР като стил трябва да забрави превишаването на правомощията. Отиват двама униформени с един цивилен от икономическото направление и правят проверката“, категоричен бе той.

За първата дама

Журналистите на спестиха на Росен Плевнелиев и въпроси за съпругата му Юлияна, която упорито отказва да се появява публично до него. „Нека да сме наясно. Ще го кажа за пореден път. Аз имам до себе си една истинска модерна жена, тя е посветена майка на три деца, професионалист в работата си, който сам е изградил своята кариера и тя ме подкрепя в нейното и моето разбиране, че за българите е много по-добре както и за българските медии да следят какво правят президентите и политиците, отколкото какви са тоалетите на първите данни“, заяви той.

Президентът припомни, че в закона за протокола не фигурира понятието "първа дама". „Аз като президент смятам да спазвам законите и Конституцията“, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА