Давност за престъпленията на комунизма

Реформаторите смятат, че такъв подход би изразил реалното желание на парламента за комплексна ревизия на грешките и пороците на прехода

Публикувана: 7 Декември, 2017 12:41
2 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 519

От РБ-Глас народен питат за давността на престъпленията на комунистическия режим по повод предложените от ПП ГЕРБ промени в Конституцията, които регламентират отмяна на давността на престъпления, свързани с приватизацията. Това съобщиха от Реформаторския блок-Глас народен.
Реформаторите тълкуват, че от правна гледна точка това не означава милост към престъпниците. Премахването на давността е гаранция за справедливо правораздаване и призив да няма протакане на законораздаването.

Премахването на давността за престъпления, свързани с приватизацията, с промяна в Конституцията поставя евентуалните закононарушения при раздържавяването наравно с престъпленията срещу човечеството (за което има специална конвенция на ООН), тълкуват реформаторите. Това е преувеличаване до абсурд на значението на първите и недопустимо принизяване на вторите, смятат от РБ.
Според реформаторите, предлаганата промяна е и лош сигнал към всички български и чужди инвеститори, работещи в страната, както и към тези, които занапред възнамеряват да вложат своите пари в бизнес у нас.
Според тях, ако Конституцията бъде променена за това, то давността трябва да отпадне и за:

Давността за престъпленията на комунистическия режим. Тези престъпления, включително насилствената национализация, ликвидираха демокрацията, човешките свободи и предприемачеството за 45 години в България. Тяхната доказана тежест е несравнимо по-голяма от предполагаемите престъпления от приватизацията.

Давността за престъпленията, свързани с разграбването на активите на българските външнотърговски дружества в края на 80-те и началото на 90-те години.
Давността за престъпленията в банковата сфера от средата на 90-те години на миналия век. Девет фалирали банки, няколко милиарда спестявания - практически занулени и нито един осъден до ден днешен.
Давността за престъпления, свързани с концесиите; еврофондовете; митническите и данъчните измами и прането на пари, които съсипаха хиляди почтени предприемачи и са една от причините днес страната ни да е най-бедната в ЕС.
Реформаторите смятат, че такъв подход би изразил реалното желание на парламента за комплексна ревизия на грешките и пороците на прехода.

Ако не падне давността и за посочените престъпления, според РБ ще стане: "реабилитация на комунистическото минало на страната ни, базирано на лъжата за богатата комунистическа държава, която е ограбена от демокрацията".
Приемането единствено на промени за давността за приватизацията предложено от ГЕРБ, ще бъде само нов щрих в цялостната посткомунистическа риторика за дискредитация на задължителните стъпки за създаване на пазарна икономика в България. Това е най-лошата "визитна картичка" за встъпване на България в първото й председателство на ЕС.
От РБ искат предложените промени да бъдат в чл. 31, ал. 7 от Конституцията на Република България. Писмото е подписано от говорителя на РБ - Петър Москов.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име (като гост):


Напишете кода от картинката КИРИЛИЦА
(само главни букви)
Визуална кептча
Коментар с регистрация »
Коментар:
Много екстри за регистрирани потребители
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.

Ловци на бисери
Мелих Гьокчек
Така кметът на Анкара Мелих Гьокчек отговори на въпроса как може духовникът Фетхуллах Гюлен може да стои зад атентата.
Може да ви прозвучи смешно, но той го прави по странен начин. Покорява хората чрез "онези с трите букви."

Още бисери