Last news in Fakti

8 Декември, 2017 14:35 1 369 4

Хитрино си чака ли, чака, но помощи - няма

  • хитрино-
  • помощи-
  • дарения

Къщите, финансирани от държавата, далеч не са готови

Хитрино си чака ли, чака, но помощи - няма - 1

Година след трагедията в Хитрино потърпевшите все още чакат пари за ремонт на къщите си, а дворовете им приличат на строителни площадки. За възстановяването на Хитрино бяха отпуснати 5 милиона лева през социалното министерство и още над 2 милиона лева дарения, чрез БЧК. Никой от пострадалите обаче не смее да се оплаче. Защо и от кого се страхуват хората?

„Призрачното село днес, напролет ще бъде едно от най-хубавите села”. Това чуха хората в Хитрино точно преди година от премиера Бойко Борисов. Само не уточниха коя пролет да чакат.

В селото вече са почти готови къщите, дарени от Камарата на строителите. Но не и тези, финансирани от държавата, показа разследване на "Нова телевизия". Много постройки посрещат зимата като строителни площадки.

За възстановяването на Хитрино бяха отпуснати 5 милиона лева през социалното министерство и още над 2 милиона лева дарения, чрез БЧК.

Тръгвайки по пътя на документите и правилата за харченето на парите в средата на ноември, репортерът на "Нова телевизия" Генка Шикерова взема копия от протоколите на Обществения съвет в Хитрино, който трябва да следи за разпределението на даренията. Изважда и част от решенията на Общинския съвет, свързани с процесите на възстановяването. Открива липсващи приложения и няколко дни по-късно чака в общината, за да ги получим, когато се случи това.

Една от най-важните задачи на Обществения съвет в Хитрино е да разпредели паричните помощи на над 300 домакинства. Основната част от тях са за обзавеждане и електроуреди на пострадалите семейства. За целта домакинствата са разделени на три групи и две подгрупи.

Точка осем от правилника на съвета е именно определяне на критерии за разпределяне на набраните парични средства. Ден, след като иска критериите, които липсваха в протоколите от заседанието, на репортера e даден лист. Разликата в парите, които получават отделните групи, са големи. 14900 за първа, близо 10 000 – втора, 2250 – трета.

Шикерова прави сравнение между данните от информационните карти, попълнени при огледите на място, критериите от листа и разпределението по групи. В първа група би трябвало да попадат жилищни имоти с напълно или значително унищожено имущество. На улица „Пирин” от шест разрушени къщи, само една е поставена в първа група. Единият от номерата липсва в описите на щетите.

Собственикът на една от разрушените къщи е заключен във фургон. Той е в безпомощно състояние след операция на ставите. След сигнала, че в Хитрино има човек, заключен във фургон и в тежко състояние, от БЧК искат информация от кмета. Часове, след като успокоява хората от БЧК, че за мъжа във фургона се полагат всички необходими грижи, кметът коментира случката и на общоселското събрание. Въпреки обещанието пред БЧК, седмица по-късно мъжът отново лежи заключен във фургона.

Омбудсманът Мая Манолова пристига в селото по сигнал. В деня на пристигането си Манолова се свърза с кмета на Шумен и Николай Цачев е изведен от фургона веднага.

Ремонтите в селото се извършват с пари, отпуснати от държавата. На няколко места се вижда изхвърлена нова дограма. По думите на кмета дограмата е сложена, защото конструкторите са заключили, че къщата може да се укрепи. Според отчета на общината за дограма са дадени над 430 000 лева. На една фирма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кобрети

    13 0 Отговор
    Накъдето и да се обърнеш в тази "държава" навсякаде се краде като за последно....Ето до това ни доведе управлението на СУДЖУКА...
  • 2 Гост

    5 0 Отговор
    Необходимо е да се спрат илюзиите, че имате права. По мое лично мнение е необходима пълна еманципация и отричане от държавата, за да не се представя тя като легитимен избор на хората и да претендира права за харчене на парите им. Накрая просто ще събира пари от данъци като най-обикновен мафиотски бирник, а бухалките ѝ в лицето на институциите ще имитират дейност. Всъщност на този етап каква е разликата от държавата и мафията? Някой може ли да ми обясни?
  • 3 незнайко

    1 0 Отговор
    ДПС, ДПС и пак ДПС, това може да се каже накратко за случващото се. Сега виждате как тази партия и нейните членове са крали , крадат и в момента. За тях личноста представлява интерес само на избори. Така е било ,така и ще бъде, докато не премахнем тази етническа партия от власт и въобще от съществуване в БЪЛГАРИЯ !!! За тези които не знаят, Хитрино е турско село .
  • 4 бай село

    3 0 Отговор
    Жалко за пострадалите , но аз още миналата година , когато се правеха големите обещания , в един коментар споменах, за Стражица , Бисер и Аспарухово. Вярно , че земетресението в Стражица беше преди демокрацията , но в действието на тогавашното правителство и сегашното няма никаква разлика! Над 30 г минаха от тогава , но още има семейства да живеят в фургони, а хора които изобщо не са жители на Стражица опънаха парите и точка по въпроса. Не по различно е положението в Бисер и Аспарухово, облажиха се хора , които изобщо не са пострадали от наводнението, а потърпевшите са по фургони или роднини. Така е и в Хитрино , ето сменят се нови дограми , а други изобщо къщи нямат! Жалко за хората на които им са разрушени къщите, те никога няма да имат такива , парите отдавна са откраднати, а клетите ще има да чакат! Дворовете им приличали на строителни площадки! Нима това на снимката е строителни материали? Това са строителни отпадъци , с тях къщи не се правят!Разпределили 7 000 000 на 300 домакинства,да ама не!Ако е така това прави по 23000 лв на домакинство, но по техните групи осреднено се пада по 9000 лв на домакинство, или това са 2 700 000лв , а познайте къде са останалите 4 300 000лв? Така се помага на пострадали Българи! Да се молим да не ни се налага да ни помагат. Желая на всички ви късмет!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове