Last news in Fakti

10 Януари, 2012 14:10 847 4

СДС: Проектозаконът за детето е глупав

  • сдс-
  • закон за детето-
  • саниране

Сините търсят вариант за саниране на входовете с остъклени тераси

Проектът на Закон за детето е изключително глупав, защото в него е написано, че след като навърши 16 години, едно дете има право да откаже лечение, заяви депутатът от СДС Ваньо Шарков след заседанието на Националния изпълнителен съвет на партията.

„Ако детето откаже лечение, директорът на лечебното заведение е длъжен да информира Агенцията за социална подкрепа, които отнасят въпроса до съда, който може да се произнесе дали лечението може да бъде проведено. Ако състоянието е животозастрашаващо, едва ли ще има кой да бъде лекуван, когато съдът се произнесе“, коментира още той.

„Този законопроект ни връща във времето на Троцки, когато той е казал, че по времето на социализма ролята на семейството ще отпадне и грижата за децата ще бъде поета от държавата. Той е рестриктивен спрямо родителите, защото възстановява практика за анонимните доноси. Този законопроект е лош, защото въвежда неподходящ за детето права и свободи“, категоричен беше депутатът.

Шарков е убеден, че със законопроекта се създават предпоставки за финансови злоупотреби и престъпления, защото той е изпълнен с формулировки и термини, които нямат правна стойност и твърде широко тълкувание. Според него така предложеният Закон за детето противоречи с други закони, уреждащи същите въпроси като ГПК, Закона за защита от дискриминация, Семейния кодекс, Закона за народната просвета, Закона за защита от домашното насилие, противоречи и на член 47 от Конституцията, който гласи, че отглеждането и възпитанието на децата до навършване на пълнолетие е право и задължение на техните родители. 

Ваньо Шарков не е съгласен и с текста, че деца не се допускат на обществени места, в които се предлагат сексуални услуги или консумация на психотропни вещества. Той попита дали останалите граждани се допускат в подобни заведения и кои всъщност са тези заведения. „Това легализиране на проституцията, публичните домове и наркотиците след 18-годишна възраст ли е?“, попита той.

На заседанието на НИС на СДС е бил обсъждат още вариант за саниране блокове и входове, в които има апартаменти с остъклени тераси. В България има над 700 000 панелни жилища, но сред тях има такива, които са с остъклени тераси, което по същество представлява незаконно строителство, обясни Борис Марков. Именно заради такива едно или няколко такива жилища, всички собственици в един вход не могат да кандидатстват за получаване на средства за саниране на сградата и това може да се случи, едва след като бъде отстранено незаконното строителство.

„Трябва да бъде измислен вариант тази огромна група от хора да бъдат защитени да не плащат тази цена. Ние предлагаме всички български граждани, собственици на панелно жилище, когато започват дейности по изготвяне на проект за саниране, една от задължителните мерки да бъде изготвяне на еднотипно остъкляване като част от програмата за енергийна ефективност и това да бъде заплатено от еврофондовете и да не е за сметка на собствениците“, коментира той.

„Ние казваме, че има два варианта – или остъкляването на терасите ще стане еднотипно или трябва да бъдат изготвени типови проекти на панелните жилища и те да бъдат одобрявани по вид панелно строителство“, обясни Марков.

„Ние не казваме, че всички балкони трябва да бъдат остъклени, но казваме, че когато в един стандартен 8-етажен блок, има остъклена тераса на третия етаж, това не може да бъде пречка да кандидатства целият вход по програма за саниране на целия вход или на цялата кооперация и не може да искаме този собственик на това жилище да отстранява остъклението, за да не спира своите съседи“, каза още Борис Марков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Т-34

    0 0 Отговор
    Закона със сигурност е тъп,защото е писан от т....нари.
  • 2 не е истина

    0 0 Отговор
    Не е истина... тия хора съвсем се вдетениха... стига сте се плюли и стига нови закони - направете така, че да се спазват тези които съществуват... нон стоп нови закони - никой от тях няма да работи, докато не започне да бъде спазван... нищо не правите... а другите пък плюят... ми направете нещо градивно...
  • 3 сали

    0 0 Отговор
    та имали закони в тая държава
  • 4 остъклените обещания

    0 0 Отговор
    Преди да се разреши проблемът "остъклените" не може нито да се санира нито да се изкарват Технически паспорти. Защото няма как до нещо незаконно според ЗУТ да се прави нещо законно като санирането.Проблемът обаче е,че остъкляването не е незаконно, а невъзможно да се направи законно поради свръх изискванията като за построяването на един МОЛ. ПЛЕВНЕЛИЕВ тръбеше навсякъде,че правилата са за всички ! Затворихте си очите обаче когато се узакониха пистите на Юлен в Банско! В МОМЕНТА ПАВЛОВА И ГЕЧЕВА НЕ СПАЗВАТ ЗУТ! Сега си затваряте очите и в момента след като виждате ясно,че Павлова и Гечева нарушават пред очите на цяла България ЗУТ и решение на ВАС като не разрушават незаконните постройки на отец Иван,след като първо започнаха процедура по тяхното разрушаване. Спря ги само народния гняв. народният гняв е напълно обоснован,защото сградите са читави и поради това,че ЗУТ не е читав е огромно малоумие да се разрушават сградите. Необходимо беше спешно да се премине към промени на ЗУТ, които да допускат проучване на всеки наследен случай на "незаконно" строителство. В момента обаче и министърката на МРРБ и директорката на ДНСК не спазват закона ЗУТ. За каква репутация на държавната власт става на въпрос г-н Президент? Въпросът накратко е: 1. Какво е обещаното решение на проблемът с незаконно усвоените балкони в цяла България? Тук имаме закъснение от срокът,който сам си сложихте и обещахте като министърът в студиото на Дарик радио, а именно 1 януари 2011г. Защо продължава терорът от страна на ДНСК върху обикновени граждани, да си разрушават остъклените балкони,след като ДНСК е сезирано чрез медиите за целия проблем касаещ един милион остъклени и усвоени балкони в цяла България? В момента в ЗУТ липсва ясна определение на СМР - остъкляване?Но да ви припомним вашето обещание за разрешаване на проблема "остъклените"



    Водещ /Дарик радио/: И за балконите какво… кой ви пита, всички са незаконни остъклявания.

    Водещ: …то ще може тогава и някоя барачка да узакониш.

    Р. Плевнелиев: Но, вижте, не трябва пък на сто процента в момента да си мислим, че всеки балкон е незаконен, защото има различни правила, които се интегрират. По темата с балконите…

    Водещ: Честно да ви кажа, не познавам някой, който да е ходил за строително…

    Р. Плевнелиев: След две седмици.(двете седмици изтекоха на 1.1.2011г.) !!!!!!!!!!!!!!!

    Водещ: След две седмици на 1.1.2011г. ще кажете какво ще правим с незаконните остъклявания.

    Р. Плевнелиев: Ще имаме, ще имаме, да, ще имаме…(обещано).

    Водещ: Прочетох някъде в интернет въпроса ще се бута ли и правителствената почивна станция край язовир Искър. Защото, нали, ако кажем – край язовири няма да има, защото там има вода, която се пие, значи няма да има и Министерският съвет почивна база.

    Водещ: Добре, значи ще се видим в края на януари – началото на февруари.

    Р. Плевнелиев: Обещавам.

    …два месеца по-късно Не казва нищо и за Регистърът на незаконните държавни обекти! Защо ли е така двойствен! На 1 февруари 2011 Плевнелиев даде пресконференция за незаконното строителство,но не каза нищо нито за “остъклените” нито за бутането на незаконната почивна станция на Министерски съвет в чашката на яз.Искър, както беше обещал в интевюто пред Дарик! МЪЛЧАНИЕТО НА ПЛЕВНЕЛИЕВ ПО ВЪПРОСА ПРОДЪЛЖАВА И ДО СЕГА повече от година! А за Плевнелиев не е характерно да мълчи много проблемът е,че докато не започне да отговаря на горните въпроси и да потърси сметка за похарчените държавни пари в търсенето на отговори - няма как ние от простия народ да му повярваме! Само със заявление "вервайте ми" не става само със заявление "ще променя репутацияна на България" не става.

    г-н Превнелиев започнете промяната на репутацията от себе си!